Enkelverstuiking?… wat te doen!

24 mei 2018

We kunnen weer genieten van het mooie weer. De zon schijnt. Maar de afgelopen periode regent het enkelverstuikingen in de praktijk. Waar zou dat aan liggen? Zouden onze enkels kwetsbaarder zijn bij de overgang van onze stevige winterschoenen naar de zomerslippertjes? Lopen we meer in de tuin en op ongelijke ondergrond? De enkelverstuiking waarbij de voet naar binnen of buiten kantelt gebeurt vaak in een ogenblik.

Tijdens dit moment komt er een forse rek op uw enkelbanden, waarbij er (kleine) scheurtjes ontstaan. Sommigen horen ook daadwerkelijk wat ‘knappen’. Een gevolg hiervan is dat de enkel snel dik en blauw wordt.

Wat kunnen we zelf doen na een enkeltrauma?

 

De zwelling kunt u tegengaan door de enkel te koelen en probeer daarna de enkel wat te bewegen en erop te steunen. Beoordeel of je er enkele stappen op kunt lopen  Kan dit niet, neem dan contact op met uw huisarts. Dit vormt een van de punten van de ‘Ottawa’ enkelregels die wij binnen de professionele zorgverlening gebruiken om een breuk uit te sluiten. Anders bent u bij de fysiotherapeut aan het goede adres. Wij kunnen u adviseren hoe u de enkel in uw situatie het beste kunt belasten en beschermen. Ook op zaterdag kunt bij ons terecht.

De ernst van de verstuiking bepaalt in hoeverre wij overwegen de enkel te tapen of een brace adviseren. Maar bij een lichte verstuiking is geen van tweeën noodzakelijk. En in alle gevallen is het belangrijk dat de enkel regelmatig bewogen wordt om de zwelling te verminderen, de doorbloeding te verbeteren en stijfheid te voorkomen.

In de meeste gevallen van verstuiking kunt u binnen één tot twee weken weer normaal lopen en, afhankelijk van wat voor werk u doet, weer aan de slag. Vrijwel iedereen kan na zes tot acht weken weer normaal functioneren en na acht tot twaalf weken weer sporten.

 

Yvet Koskamp, fysio- en manueel therapeut bij Fysiotherapie Beatrixpark

 

 

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen