Even niet opletten en vuurwerk verknalt je leven

17 december 2019

WINTERSWIJK – Elke jaarwisseling belanden zo’n vierhonderd Nederlanders bij de eerste hulp door een vuurwerkongeluk. Van brandwonden tot oogletsel en amputaties, Angeniet Sonderen van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix heeft ze allemaal al voorbij zien komen. Een kwart van de slachtoffers is kind, wat de wondspecialist van het SKB belangrijk genoeg vindt om ook dit jaar weer mee te doen aan de voorlichtingstoer over vuurwerkgevaren die de gemeente Winterswijk langs de basisscholen houdt.

Door Jan Ruesink
In theorie weten we allemaal wel hoe het moet: vuurwerk steek je aan met een aansteeklont en nooit met de pijl of het rotje in de hand. En altijd met een vuurwerkbril op. “Maar de praktijk is vaak anders”, zegt Angeniet Sonderen in Verrassend Winterswijk, net als de 50+Krant een uitgave van Te Loo Media. “Je zit op oudejaarsavond gezellig bij elkaar, drinkt een borrel en na twaalven ga je met je cakebox of fontein naar buiten. En dan moet je in het donker alles nog uitpakken, zoeken naar het lontje en die gebruiksaanwijzingen kun je dan ook niet meer lezen. In alle drukte, lawaai en feestvreugde gaat het dan vaak mis. Dan wordt het pakket aan de verkeerde kant aangestoken.”
Of het is koud en je trekt die dikke jas met capuchon aan. “Ik heb de gevolgen daarvan al eens gezien. In het ziekenhuis kwam een meisje bij wie een vuurpijl in de capuchon was geschoten, terwijl ze de capuchon niet eens op had. Maar de vuurpijl bleef er in steken, waardoor ze een diepe brandwond in haar nek had. Anders was die pijl langs haar hoofd gescheerd met hoogstens een schroeiplek als gevolg.”
Onderschatting
Het zijn vaak momenten van onachtzaamheid, onderschatting of bravoure waardoor elk jaar weer veel mensen een beroerd begin van het nieuwe jaar hebben. Veel wonden genezen wel, maar in 24 procent van de behandelingen op de eerste hulp gaat het om oogletsel, wat vaak ernstige en blijvende gevolgen kan hebben, en in 8 procent om amputatie van bijvoorbeeld vingers of hand doordat een bom in de hand ontploft.
Angeniet Sonderen ziet als wondzorgconsulent de slachtoffers pas nadat ze van de eerste hulp op de afdeling belanden of op de poli langskomen. “De eerste paniek na het ongeluk is dan weg, maar als ik dan de wonden uitpak, zie je vaak een tweede schrikreactie. Want bij een tweedegraads verbranding kunnen er alsnog blaren zijn ontstaan. Alles staat of valt dan met goede wondzorg en uitleg over het behandelplan.”
Een kwart van alle slachtoffers zijn jongeren van 15-29 jaar en een kwart is zelfs jonger dan 15 jaar. Angeniet: “Kinderen zijn zich vaak niet bewust van de gevaren en van de consequenties op langere termijn. Als ik langs scholen ga, vraag ik daarom wat hun droomberoep is en dan hoor je antwoorden als ‘treinmachinist’ en ‘chirurg’. Dan leg ik uit dat je geen trein kunt besturen als je slecht ziet en dat je niet kunt opereren zonder al je vingers. Die boodschap komt meestal wel aan.”
De wondzorgconsulent van het SKB is elke keer weer verbaasd hoeveel basisschoolkinderen allemaal weten van vuurwerk en het zelf ook afsteken. “Ze mogen eigenlijk alleen maar sterretjes en trekrotjes afsteken – het categorie 1-vuurwerk – maar dat vinden ze kinderachtig. Ze weten ook precies hoe je vuurwerk via internet in het buitenland kunt bestellen en hoe je een heksenkring – een keten van rotjes – moet maken.”
Ouders
Ouders zouden volgens haar meer ook bewust moeten worden van hun eigen gedrag, want kinderen nemen dat vaak over. “Kinderen zijn heel eerlijk en vertellen me dan dat vader of moeder de pijl afsteekt met een sigaret of zonder veiligheidsbril. Eigenlijk zou het dus goed zijn als we de ouders ook voorlichting geven. Vuurwerk kijken kan zelfs al gevaarlijk zijn, want bijna de helft van de slachtoffers is omstander. Je moet altijd om je heen blijven kijken, maar vaak is men alleen gefocust op het eigen vuurwerk. Tegen kinderen die straks met tassen vuurwerk door de buurt lopen zeg ik: let goed op elkaar en berg nooit vuurwerk op in je broekzak of een rugtas.”
Schokkend
Angeniet vindt dat illegaal vuurwerk veel strenger moet worden aangepakt, want daar gebeuren relatief meer en ernstiger ongelukken mee. “En er moet nog meer worden ingezet op preventie en voorlichting. Van mij mogen die campagnes best schokkend zijn. Het is ook heel goed dat in Winterswijk gratis vuurwerkbrillen worden verstrekt en dat buurten gezamenlijk vuurwerk opruimen op 1 januari. Want kinderen willen niet-ontploft vuurwerk met vaak een kort lontje toch nog afsteken of ze gaan experimenteren door kruit bij elkaar te stoppen. En dat is nog gevaarlijker dan gewoon vuurwerk afsteken.“
En als het ondanks alle wijze raad toch nog misgaat, raadt ze aan het verbrande of verschroeide lichaamsdeel onder lauw water te houden, onder de douche of de kraan en geen ijs direct op de huid zetten. “112 bel je alleen bij levensbedreigende situaties en in andere gevallen bel je naar je eigen huisarts of, buiten de kantoortijden, naar de Huisartsenpost via 0900 5009000. Bij de Spoed Eisende Hulp kun je alleen terecht met een verwijzing via de huisarts, huisartsenpost, een 112-melding of via een ander ziekenhuis.”

Vuurwerkles en gratis brillen en lonten
Ook dit jaar heeft de gemeente Winterswijk weer vuurwerklessen georganiseerd voor plaatselijke basisscholen. Vertegenwoordigers van jongerenwerk Spot en het SKB geven deze weken voorlichting over het veilig afsteken van en toekijken bij vuurwerk op tien scholen.
Ook worden er weer gratis vuurwerkbrilletjes uitgereikt. De Stichting VuurwerkCheck zal die brillen uitdelen aan de scholieren die deelnemen aan de lessen. Verder zijn winkeliers vanaf dit jaar landelijk verplicht een gratis vuurwerkbril en aansteeklont te leveren bij iedere verkoop.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen