Expositie Gerrit Komrij: Winterswijker tegen wil en dank

25 juni 2017

Vooruitlopend op de officiële opening van de ‘Wereld Van Wenters’ op 17 november kunnen belangstellenden vanaf 5 juli al terecht in het museum aan de Meddosestraat. Daar wordt dan de laatste hand gelegd aan de inrichting van de expositie ‘Gerrit Komrij: Winterswijker tegen wil en dank’. Ook de bouwploeg van de ‘Vereniging Het Museum’ (VHM) is dan nog aan het werk om de laatste werkzaamheden aan het pand af te ronden.

Dat het museum nu al wordt opengesteld voor het publiek heeft meerdere redenen. Eén van de belangrijkste is wel dat de mensen die daar aan de slag zullen gaan, waaronder cliënten van de ‘Stichting De Lichtenvoorde’ dan kunnen worden ingewerkt. Het werk in het museum is niet alleen voor deze medewerkers een nieuwe uitdaging, maar ook voor de vrijwilligers van de VHM. Zij moeten allemaal leren omgaan met de nieuwe apparatuur en andere voorzieningen.

bijzonder

De expositie in de ‘Wereld Van Wenters’ is bijzonder omdat het niet uitsluitend een beeld wil geven van het leven en het werk van onze bekendste schrijver Gerrit Komrij, maar ook een beeld wil geven van een deel van de collectie van de VHM en een inzicht wil geven van wat een belevenismuseum is. Dit is meer dan een wand met schilderijen. Er wordt onder meer gebruik gemaakt van geluidsopnamen en beeldmateriaal. Getoond worden onder andere schilderijen, tekeningen, foto’s van objecten die de schrijver in zijn boeken heeft genoemd en daarnaast is er een aantal krantenartikelen te zien die een beetje laten zien wie Komrij was en wat hij als schrijver en columnist heeft betekend.

Haat-liefdeverhouding

Veel iets oudere Winterswijkers zullen weten dat hij een soort haat-liefdeverhouding met zijn geboorteplaats had. Hij was dan ook niet geliefd bij alles en iedereen. Met name binnen de politiek

en de ambtelijke wereld heeft hij lange tijd geen vrienden gemaakt. Hij nam nooit een blad voor de mond en schreef en vertelde op niet mis te verstane wijze wat hij vond, onder meer over de sloop van vele fraaie panden in Winterswijk. ‘Hij noemde Winterswijk ‘het sloopdorp’. Op latere leeftijd werd hij milder.

Mede dankzij de medewerking van het ‘Gerrit Komrij College’ en van het erelid van VHM Wim Scholtz, die een deel van zijn privécollectie beschikbaar heeft gesteld is een bijzondere expositie tot stand gebracht die verassende elementen bevat. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen