Fons Catau vertelt in Museumfabriek over sociale woningbouw

31 oktober 2019

WINTERSWIJK – Vereniging Het Museum houdt op donderdag 14 november een lezing over de sociale woningbouw in Winterswijk. De lezing wordt gegeven door Fons Catau, die jarenlang directeur van de Woonplaats is geweest. Sociale woningbouw is een vorm van bouw van woningen die bedoeld zijn om zonder winstoogmerk te verhuren. Tot de vroegste vorm van sociale woningbouw kunnen wellicht de hofjes worden gerekend. In Zutphen is er nog een aantal. Georganiseerde sociale woningbouw kwam in Nederland langzaam op gang met de oprichting, midden 19e eeuw, van de eerste woningbouwvereniging. Dat voorbeeld werd gevolgd door andere particulieren die bouwmaatschappijen oprichtten of hun krachten bundelden in woningbouwverenigingen om arbeiderswoningen te bouwen. De volkshuisvesting kreeg landelijk een impuls toen de overheid er zich intensief mee ging bemoeien. Dit geschiedde na inwerkingtreding van de eerste Woningwet en Gezondheidswet in 1902, waardoor eisen aan woningen werden gesteld. In vrijwel elk dorp en elke stad werden in de decennia daarna nieuwe woonwijken met woningwetwoningen gebouwd. Zo ook in Winterswijk en het meest sprekende voorbeeld daarvan is de Scholtenenk.
De lezing vindt plaats in de Museumfabriek, Bedrijvencomplex Morsepoort, Laan van Hilbelink 6.10. Aanvang 20.00 uur. Entree € 5,00, leden VHM € 3,00.
Dorpswandeling
Museum Wereld van Wenters, Gilde Winterswijk en de VVV Winterswijk hebben samen een nieuwe dorpswandeling ontwikkeld. Deze wandeling start bij de VVV en onder leiding van een deskundige gids loopt u door een interessant deel van Winterswijk. Halverwege de wandeling wordt een stop gemaakt bij Museum Wereld van Wenters, waar u een rondleiding krijgt door de historische bakkerij en een kopje koffie of thee kunt drinken.
De eerste wandeling zal zijn op vrijdag 15 november 2019 om 14.00 uur, start bij de VVV in het oude Raadhuis, Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1 in Winterswijk. Kosten: € 8,– per persoon, inclusief entrée museum en koffie/thee.
Voorwerp van de maand
Tevens wordt in Wereld van Wenters in de Meddosestraat elke maand een “voorwerp van de maand” in de etalage tentoongesteld. Men kan dan raden waar dit voorwerp voor dient en heeft men dit goed, dan kan men het museum gratis bezoeken en een kop koffie of thee nuttigen. Naast de historische bakkerij kan men t/m 28 december de schilderijententoonstelling van Piet te Lintum bezichtigen. Museum Wereld van Wenters is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur, op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op koopzondagen t/m december van 13.00 tot 16.00 uur.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen