Geboren met kerst, een bijzonder gevoel

9 december 2017

Armin van Buuren, John van den Heuvel en Sven Kockelmann; zomaar wat bekende Nederlandse die tijdens kerst geboren zijn. Jarig zijn in de drukste tijd van het jaar wordt door sommigen nog weleens als onhandig ervaren, toch voelen de meesten zich wel extra bijzonder. Ook Winterswijk telt ongeveer 150 inwoners die tijdens het kerstfeest het levenslicht zagen. Plaatsgenoten Erik Meulenbeld en Linde Lammers kunnen er over meepraten.

door Ties Ruesink
Jarig zijn met kerst is alleen al bijzonder als je kijkt naar de geboortecijfers van Nederland. Tijdens de kerstdagen ligt dat cijfer namelijk aanzienlijk lager dan op andere dagen van het jaar. Zo worden er op een gemiddelde dag 525 kinderen per jaar ter wereld gebracht, terwijl er tijdens eerste en twee kerstdag maar rond de 400 geboortes zijn per dag. Jan van Lith, hoogleraar verloskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum, gaf eerder aan dat dit verschil vooral door praktische zaken komt. “Er is minder personeel aan het werk om de bevallingen te begeleiden, maar ook mensen zelf willen liever niet op feestdagen bevallen”, aldus Van Lith.

Los van de droge cijfers, zijn er natuurlijk nog veel meer redenen te noemen waarom het zo bijzonder is om met kerst jarig te zijn. Zo is iedereen in deze tijd van het jaar extra vrolijk en moet het vooral voor mensen die van christelijke afkomst zijn als een bijzonder geschenk voelen. Een kerstkind geeft tegelijk voor ouders wel wat problemen. Je moet natuurlijk bedenken of je voor een speciale verjaardagsmaaltijd kiest of de voorkeur geeft aan een kerstdiner. En wat te bedenken van de versiering in huis, ga je voor de traditionele kerstdecoratie of hang je alleen slingers en ballonnen op of misschien allebei. Bij Ria, geboren op eerste kerstdag in Winterswijk, was het altijd dubbel feest: “Nadat we met de familie alle kerstliedjes bij de kerstboom hadden gezongen, zong iedereen voor mij een verjaardagsliedje.”

 

“Kreeg het gevoel dat alle mensen in de kerk voor mij kwamen”

Naam: Erik Meulenbeld
Geboren: 24 december 1959

“Vroeger als klein kind besefte je natuurlijk niet zo dat het toch wel bijzonder is om op de dag van kerstavond jarig te zijn. Vrienden en familie hadden het altijd druk op die dag. Ik heb mijn verjaardag dan ook nooit op mijn geboortedag kunnen vieren. Ik mocht vroeger wel altijd zelf een verjaardagsmaaltijd uitkiezen op die dag. Daarnaast kom ik uit een gereformeerd gezin en gingen wij op kerstavond altijd naar de kerk. Wat mij daar het meest van is bijgebleven is dat ik dan in een volle kerk zat met allerlei verschillende mensen. Dan kreeg je het gevoel dat al die mensen voor jou kwamen. Ik vond dat altijd erg gezellig.”

 

“Het grootste voordeel is dat ik altijd vrij ben op mijn verjaardag”

Naam: Linde Lammers
Geboren: 25 december 1996

“Ondanks dat we mijn verjaardag niet met kerst vierden, is het toch wel echt een speciaal gevoel om een kerstkind te zijn. Het grootste voordeel van jarig zijn op eerste kerstdag, is dat je altijd vrij bent op je verjaardag. Vrienden en vriendinnetjes kwamen altijd de laatste vrijdag voor kerst om mijn verjaardag te vieren, omdat ze op de dag zelf natuurlijk niet konden komen. Toen ik nog wat jonger was, sneeuwde het nog weleens op mijn verjaardag. Dan was ik vrij van school en ging ik in de sneeuw elfenvleugels maken. Dan voelde ik me wel heel speciaal.”

 

“Kreeg met kerst iets meer cadeautjes”

Naam: Erik Maris
Geboren: 24 december 1971

“Ik ben in de ochtend voor kerst geboren. Ik vierde mijn verjaardag nooit op die dag zelf. Een speciale verjaardagsmaaltijd had ik ook niet, we aten met de familie altijd het kerstdiner. Tijdens kerst mochten we altijd cadeautjes uitpakken. Aangezien ik dan jarig was kreeg ik wel net iets meer cadeautjes dan de rest. Naast de kerstversieringen hadden wij ook altijd verjaardagsslingers voor mij in huis. Ik was vroeger nooit zo van het vuurwerk, dus gooide ik al mijn verjaardagsgeld in een spaarpot.”


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen