Geen vakantie zonder groeten uit Winterswijk

20 juli 2018

Ze werden trots op de schoorsteen gezet, aan de wand gehangen of in plakboeken gelijmd. Kaarten, asbakken, suikerzakjes en lepeltjes zijn decennialang geliefd geweest bij de toerist. Ook bij de vakantiegangers die Winterswijk aandeden.

Door Wim Ruesink

Vakantie vieren het is iets dat met name in de naoorlogse jaren een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt. Op kleinere schaal gebeurde dit al in de vooroorlogse jaren, ook in Winterswijk. Zo stamt de voormalige Kottense camping Wiltershaar uit 1926. Ook camping De Italiaanse Meren vond zijn oorsprong in de vooroorlogse jaren. Plaatselijke attracties in die jaren waren o.a. het hertenkamp in Ratum, roeien bij Den Helder, speeltuin t Lappenschaar, de Italiaanse Meertjes en het Strandbad. Maar ook in vroegere jaren had de natuur al een enorme aantrekkingskracht bij de in Winterswijk verblijvende vakantiegangers.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam het vakantiegebeuren goed op gang in Winterswijk, waarbij veel Duitse gasten uit het Ruhrgebied een huisje of caravan hadden op de camping en er vaak elk weekend naartoe reden. Weg uit de Kolenpot, op zoek naar rust, groen en ruimte. Maar ook veel Nederlandse vakantiegangers verbleven graag in Winterswijk, zeker om de zojuist geroemde natuurschoon. En al die vakantiegangers wilden natuurlijk allemaal souvenirs uit Winterswijk meenemen. Want een vakantiereis was toen nog iets bijzonders, iets wat je hooguit eens per jaar deed. En de bewijzen daarvan wilde je natuurlijk trots kunnen tonen aan familie en buren.

Nu heeft Winterswijk vroeger, maar ook heden ten dage niet echt uitgesproken plaatselijke vakantiesouvenirs in haar collectie. Men ging naar winkels als Bus en Ruepert voor een mooi aandenken. Souvenirs waren in vroegere jaren o.a. theelepeltjes met het wapen van Winterswijk, een plaatje met Winterswijk erop voor op de wandelstok, reliëfbeeldjes, tegeltjes en asbakken van campings of gebouwen in Winterswijk. Mooi meegenomen waren natuurlijk de gratis suikerzakjes, die men kreeg bij de koffie op een terras of uitspanning. Maar bovenal natuurlijk de toen nog populaire vakantiekaart. Uit mijn jeugd kan ik mij herinneren dat een neef die kwam logeren altijd met een stukje pyriet naar huis wilde gaan, zijn ultieme vakantieherinnering aan Winterswijk.

 

Winterswijk-souvenirs nu: vingerhoedjes en magneetjes

Bij de plaatselijke VVV zijn tegenwoordig mooie T-shirts en tassen met Winterswijk-uitingen erop te koop. Voor echte vakantiesouvenirs verwijst men daar de toeristen naar winkels in het centrum als De Kleine Klomp en The Read Shop. Koelkastmagneetjes, Mondriaan-prullaria, mokken, en nog veel meer artikelen met Winterswijk afbeeldingen erop. Bij De Kleine Klomp laat men weten dat de vingerhoedjes bij de Nederlandse toeristen erg geliefd zijn en de borrelglaasjes gretig aftrek vinden bij gasten uit Groot-Brittannië. Buiten de traditionele souvenirs om is er nu ook veel belangstelling voor streekproducten die bij veel plaatselijke winkeliers, campings boerderijwinkels en restaurants te verkrijgen zijn.

 

Suikerzakjes verzamelen werd rage

Met name de horeca ontdekte in de jaren vijftig en zestig de kracht van producten met de eigen bedrijfsnaam, die klanten konden meenemen en die vaak als verzamelobject een blijvende waarde hadden. Zo werd het in de loop van de jaren vijftig steeds gewoner dat horecagelegenheden hun eigen suikerzakjes lieten maken, bedrukt met eigen tekst en soms een (meestal getekende) afbeelding. Vanaf omstreeks 1958 tot ver in de jaren zeventig werd het laten vervaardigen van suikerzakjes zelfs een must voor ieder bedrijf. Volgens Wikipedia zijn er vele tienduizenden verschillende gemaakt, vooral door de fabrikanten Van Oordt (Rotterdam/Oud-Beijerland), Pluijgers (Arnhem), Puttershoek (Puttershoek) en FG (Groningen). Het verzamelen van suikerzakjes werd een rage. In de jaren zestig waren er in Nederland vele duizenden verzamelaars van.
Op www.suikerzak.eu, een site van de Club van Suikerzakjesverzamelaars in Nederland, staat een prachtige collectie van 138 dergelijke zakjes uit Winterswijk. (via zoeken op plaatsnaam).


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen