Gekleurde wortels

19 juli 2018

Door Bernhard Harfsterkamp

 

Het is nog niet zo lang geleden, dat je alleen oranje wortels kon kopen. In Zweden had ik al vaker paarse en gele wortels gezien. Die wilde ik een keer gebruiken voor een diner. Eten moet niet alleen smaken, maar mag er ook leuk uit zien. Bij de enige groenteboer die Winterswijk nog rijk was, heb ik er toen naar gevraagd. Hij kon ze wel krijgen, maar dan moest ik meteen een kist vol bestellen. Dat vond ik iets te veel van het goede. Tegenwoordig kun je ze in kleine hoeveelheden in bijna elke supermarkt krijgen.

 

De gekleurde wortels vond ik toen in een groentezaak in de Heurne. Tijdens het diner keek de zoon van een van de gasten vol argwaan naar die vreemd gekleurde penen. Die wilde hij niet eten. Ik probeerde uit te leggen, dat ook die oranje wortels ooit geel en paars zijn geweest en dat pas na vele jaren kweken de oranje kleur gemeengoed werd. Dat maakte geen indruk. De wortels op zijn bord bleven onaangeroerd. Het waren de Nederlanders die de bleekgele en paarse wortels in de zeventiende eeuw definitief hun oranje kleur hebben gegeven.  De wortel bestond al veel langer als voedsel. De peen komt al voor op een groentelijst van de koninklijke tuinen van Babylon uit de achtste eeuw voor Christus, maar in het rijtje van de aromatische kruiden. Bladeren en zaden geven immers een aangename wortelgeur af.

 

Daarna heeft het nog lang geduurd voordat de wortel echt werd gekweekt. Dit is pas tussen 800 en 1000 na Christus gebeurd, toen de Arabische volken tot in Europa oprukten en onder andere een deel van Spanje veroverden. De eerste duidelijke beschrijving is van de Arabier Ibn al-Awam, die tijdens zijn verblijf in Andalusië in de eerste helft van de twaalfde eeuw twee soorten beschrijft: een sappige en smakelijke soort, die rood of paars-rood was, en een stevigere, minder smakelijke soort, die geel of groen was. Hij schrijft dat de wortel werd gegeten met een dressing van olie en azijn, of gemengd met andere groenten en granen.

 

Over de smaak hoeven we ons, of ze nu oranje, paars of geel zijn, geen zorgen meer te maken. Maar het is niet onaardig om je gasten eens te verrassen met een bijgerecht bestaande uit wortelen in drie kleuren.

 

Wat hebben we nodig voor vier personen?

 

·         400 gram wortels van verschillende kleuren;

·         Olijfolie;

·         Vloeibare honing;

·         Bosje peterselie;

·         Roomboter.

 

Hoe bereiden we het?

 

·         Maak de wortels schoon;

·         Kook ze even totdat ze beetgaar zijn;

·         Verwarm de oven voor op 150 graden;

·         Doe de wortelen in een ovenschaal, waarin eerst een beetje olijfolie is gegoten;

·         Giet de honing over de wortelen;

·         Dek schaal af met aluminiumfolie;

·         Bak ongeveer 25 minuten in de oven. Haal dan de folie er af en zet de gril aan, zodat de honing iets karameliseert;

·         Haal na enkele minuten de schaal uit de oven. Doe er klontjes roomboter overheen en bestrooi met fijngesneden peterselie. Laat even staan en schudt dan door elkaar.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen