Gemeente kan meer halen uit de koudeperiode

20 december 2018

Toeristen warm maken voor  Winteren in Winterswijk

 

Vakantiehuisjes staan leeg, restaurants en hotels sturen hun hulpkrachten naar huis, de ijssalon gaat op slot; toeristisch Winterswijk gaat de komende maanden over op de waakvlamstand. Maar nodig is dat niet. Want er zijn nog genoeg mensen die warm gemaakt kunnen worden voor een weekend of midweekje naar de parel van de Achterhoek. Het geheim? Maak van de kou een sterkte en geef de vakantieganger een vorstelijke behandeling.

Door Wim Ruesink

 

We gaan naar de kust om naar het strand te gaan, maar dan wel in de zomer om lekker te kunnen bakken. Een dagje uitwaaien in het najaar zou ook nog kunnen, maar daar houdt het voor wat de kust betreft wel mee op.
Winterswijk kan de toerist in de koude en donkere dagen van het jaar echter juist wel iets bieden.  We hebben al een campagne  om toeristen hier van mooie nazomerse dagen te laten genieten met ‘Nazomeren in Nationaal Landschap Winterswijk’ . Maar de winter wordt helaas vergeten. En juist dan liggen er kansen voor Winterswijk om toeristen te trekken.

 

Landschap

Winteren in Winterswijk zou een mooie slogan kunnen zijn. De verblijfsaccommodaties in onze gemeente zijn allemaal zeer modern, zodat het er ook in de winter goed vertoeven is, zeker de Finse bungalows. Ook is de winter is bij uitstek het seizoen om van ons prachtige coulissendecor te genieten. Het landschap opent zich als het ware: de Scholtenboerderijen zijn op hun best te zien, zonder mais of volle bomen die het uitzicht belemmeren.  Maar ook de karakteristieke essen en de meanderende beken zijn dan het beste te bewonderen.

 

Tradities

Met een beetje creativiteit is daar van alles aan toe te voegen. Gun de toeristen een blik in een van de nog aanwezige aardappelkelders waar vroeger de

aardappelen werden opgeslagen als wintervoor-
raad. De winter is ook een heerlijke tijd voor een mooie buurtschapswandeling om je vervolgens op te warmen aan warme chocolademelk of een dampend bord snert. Geef workshops midwinterhoornblazen. Het museum zou een mooie expositie kunnen inrichten over Achterhoekse wintertradities als kniepertjes bakken, het ni’j-jaorwinnen met de snoepzakken, het affluiten van de stoomketels en nog vele andere tradities.

 

Er zijn vast ook wel brouwerijen die toeristen wat moois kunnen vertellen over winterbier of een lekkere kruidenbitter. En niet te vergeten het kouderecord, want Winterswijk heeft de koudste plek ooit in Nederland. Bedenk een ludieke manier om toeristen te laten ervaren hoe koud min 27.4 C is. Kom met een speciale een mooie Groeten Uit Winters-wijk kaart waar dan natuurlijk dat legendarische weerrecord van 27 januari 1942 op staat. Er liggen in de winter zeker ook kansen voor onze musea, overdekte zwembaden en andere binnenattracties. De zomers worden immers steeds warmer en dan bezoek je doorgaans geen plek voor binnenvermaak zoals de afgelopen zomer liet zien.

 

Als alle betrokken partijen rond het toerisme de handen ineenslaan en de toeristen een mooi winterhard programma kunnen voorschotelen,  dan komt dit vast goed. Natuurlijk zullen er ook criticasters zijn die niet zitten te wachten op een toestroom van toeristen in de winter naar ons dorp. Maar dat zijn dan vooral plaatsgenoten die niet gestoord willen worden tijdens hun winterslaap.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen