Gezond en wel

28 september 2017

Auw.. vinger tussen de deur!

 

Een metafoor die ik nog wel eens gebruik binnen de praktijk. Deze heb ik, inmiddels tien jaar geleden, op de opleiding geleerd. Mijn taak als fysiotherapeut begint bij het volledig in beeld brengen van een klacht. Ja! Bij ons mag je echt even zeuren. Waar zit de pijn? “In je vinger.” Wat veroorzaakt de pijn? “De deur.” Een blessure waarvan je als het goed is snel en probleemloos herstelt.

 

Maar na twee weken ervaar je nog steeds pijnklachten. “Wat dan?”  Dan begint bij ons het traject van analyseren, behandelen en coachen! Binnen de biomechanische factoren kijken we naar het geheel. Niet alleen naar het aangedane weefsel. Het heeft ook in dit voorbeeld niet veel zin om je vinger te behandelen als de deur nog steeds gesloten is. Auw! Dus bij een pijnklacht in je vinger kijken we ook naar de nek, schouder, elleboog en de pols.

 

Nu is echter de deur opengezet. Je vinger heeft de tijd gehad om te herstellen. Met andere woorden is er na enige tijd geen reden meer om aan te nemen dat die vinger nog pijn doet. Toch? Maar zo ervaren wij dit niet altijd. Op psychosociaal niveau kunnen deze factoren ons herstel zowel positief als negatief beïnvloeden. Want, ja, die vinger tussen de deur krijgen op die toch al zo ‘ongelukkige zware’ rotdag doet gewoonweg meer pijn. Stressfactoren hebben immers een impact op ons hele lichaam; in het ontstaan van klachten maar natuurlijk ook in het tempo en de mate waarin iets herstelt.

Zo maar een metafoor voor bijvoorbeeld een onbegrepen peesklacht die onder invloed is van deze factoren.

Yvet Koskamp,

fysio- en manueel therapeut bij Fysiotherapie Beatrixpark

 

Seniorenraad vergadert

 

De Seniorenraad Winterswijk vergadert eenmaal in de twee maanden en wel op de laatste maandagmorgen van de maand. De laatste bijeenkomst van dit jaar is gepland op maandag 27 november a.s. in Boogie Woogie.

De bijeenkomsten beginnen om 09.30 uur en duren gemiddeld 2 1/2 uur.

De bijeenkomsten zijn openbaar. Wie zich een beeld wil vormen van wat de Seniorenraad zoal voor de Winterswijkse senioren doet, kan de bijeenkomsten bezoeken. Men kan dan ook onderwerpen aansnijden die senioren in Winterswijk aangaan.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen