Gezond en wel

25 januari 2018

Herstellen…

Yvet Koskamp

Rust zorgt voor het herstel van spieren, pezen en gewrichten maar rust wil niet altijd zeggen dat je niks mag en/of moet doen! Trainen is een vorm van lichamelijke belasting, weliswaar in positieve zin, maar rust is wel belangrijk.

Rust en herstel zijn onmisbare elementen in het behalen van resultaat en het voorkomen van blessures. Dit geldt voor onze jonge sporters, maar zeker ook voor onze oudere patiënten die nog fanatiek hun oefeningen verrichten in de zaal.

Vooral ‘slim trainen’ is belangrijk voor het succes. Als het lichaam door een gebrek aan rust niet in staat is om een goed herstel tussen de series, trainingen en/of wedstrijden te bereiken, zal de effectiviteit ervan na verloop van tijd afnemen. Actieve rust is dan ook een onderdeel van een trainingstraject. In rust word je sterker. Na een goede training op de juiste intensiteit breng je gezonde ‘microschade’ aan de spieren. In rust zal het lichaam deze schade herstellen en zal sterker terugkomen. Dit noemen we in de sportfysiologie supercompensatie. Ook rustdagen zijn absoluut noodzakelijk om resultaat te behalen, maar dat wil niet zeggen dat je op een rustdag op de bank moet gaan liggen en jezelf voor de gek houden.

De tijd of rust die je nodig hebt tussen de oefeningen en trainingsdagen om te herstellen is afhankelijk van: je doelstelling, de intensiteit van de training, de moeilijkheidsgraad van een oefening en het herstelvermogen van je lichaam, bijvoorbeeld na een blessure.

Je lichaam past zich aan, aan dat wat je van je lichaam vraagt. Vraag je niets, gebeurt er ook niets. Maar je kunt ook niet elke week voluit trainen met zo veel mogelijk kilo’s! Dus…

“No matter how slow you go, you are still lapping everybody on the couch”.

 

Yvet Koskamp,
fysio- en manueel  therapeut bij Fysiotherapie Beatrixpark


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen