Gezond en Wel

27 juli 2017

Dry-needling . . .Iets voor mij?

Dry-needling is het inbrengen van een speciale gesteriliseerde fijne naald in een triggerpoint. In de volksmond wordt dit ook wel een spierknoop genoemd. Het doel? Het wegnemen of verlichten van pijn. Alhoewel met vergelijkbare naaldjes wordt gewerkt als in de acupunctuur, heeft dry-needling niets met acupunctuur te maken. Het gereedschap is hetzelfde, de werkwijze is anders.
Triggerpoints, actief of niet, houden spieren continu op een hogere spanning. Door deze spanning kan een spier moeilijk tot z’n volledige lengte worden gerekt en ervaar je stijfheid of een bewegingsbeperking. Of je hebt deze beperking allang geaccepteerd als behorend bij de leeftijd of “zo ben ik nu eenmaal”. Triggerpoints ontstaan vooral door overbelasting.Dit kan een kortdurende veel te zware belasting zijn, of een te langdurige lichte belasting. Denk aan een ongeluk, valpartij, vertillen, sporten zonder warming- up, lichamelijk zwaar werk, vaak herhaalde bewegingen, stress en last-butnot- least: ongunstige (werk)houding. Dus denk er aan! Zo lang de oorzaak aanwezig blijft, zal behandeling van triggerpoints slechts tijdelijk verlichting geven.
Het positieve effect van dry-needling op pijnlijke triggerpoints is wetenschappelijk aangetoond. Een groot voordeel van dryneedling ten opzichte van massage, is dat met dry-needling de triggerpoints vele malen sneller verdwijnen. Bovendien kunnen ook dieper gelegen triggerpoints hiermee behandeld worden, terwijl dit met massagetechnieken niet altijd haalbaar
of soms simpelweg te pijnlijk is. Achteraf zijn de patiënten vaak aangenaam verrast over hoe weinig ze eigenlijk van de naaldjes gevoeld hebben en hoe groot het resultaat van de behandeling is.
Dus? Is dry-needling ook iets voor u?

 

Yvet Koskamp, fysio- en manueel therapeut bij Fysiotherapie Beatrixpark


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen