Gouden Griffel-winnares al zestig jaar weg uit dorp, maar lijntje is er nog steeds

28 september 2017

Hoofdstuk Winterswijk nooit afgesloten voor Nannie Kuiper

 

Door Wim Ruesink

 

“Ik ben net voor de Tweede Wereldoorlog  (21-4-1939) geboren aan de Haitsma Mulierweg tegenover het oude feestgebouw”, vertelt Nannie. “Omdat de Duitse soldaten er gelegerd werden, moesten wij ons huis verlaten. We kregen een huis toegewezen in de Wilhelminastraat die in de oorlogsjaren Tricotstraat als naam kreeg van de Duitse bezetters. Maar ook in de Wilhelminastraat werd er steeds een Duitser bij ons ondergebracht, omdat tegenover ons belangrijke Duitsers zaten. Mondje dicht heb ik dus al vroeg moeten leren.”

 

Tradities

“Na de oorlog zijn we weer naar de Haitsma Mulierweg teruggegaan. Ik heb er een heerlijke jeugd gehad. Ook al miste ik broertjes en zusjes, want ik ben enig kind gebleven. Maar er waren altijd kinderen in de buurt om mee te spelen. Ook mijn ooms, tantes, neefjes en nichtjes woonden in het dorp.  Met mijn ouders en onze hond gingen we vaak op pad om van de schitterende natuur rondom Winterswijk te genieten. Ook ging ik altijd dauwtrappen en genoot van al die Winterswijkse tradities. Ik ging naar school M, vlak bij huis. Na de middelbare school ben ik naar het westen gegaan om er mijn opleidingen te volgen. Ik heb in verschillende steden  gewoond en woon nu 30 jaar in Amsterdam. Samen met mijn huidige partner hebben we al die tijd aan de Leidsegracht gewoond, maar we zitten nu in een ouderenappartement.”

 

Nieuwtjes

“Ik ben al 60 jaar weg uit Winterswijk, maar ik voel mij nog steeds een echte Winterswijkse. Toen mijn moeder nog leefde, kwam ik vaak in Winterswijk. Ze zat in De Berkhof en ik heb daar ook een keer een opening van een boekenkastproject mogen doen. Sinds mijn moeder is gestorven kom ik er nauwelijks meer. Ik heb een paar valpartijen meegemaakt  waaraan ik schade aan rug en enkel heb overgehouden en ben nu minder mobiel. Ik heb er nog een paar neven wonen en ik bel nog wel eens met Tera ter Haar, mijn oude vriendin van de Groenloseweg die nu in Arnhem  woont. Dat zelfde geldt voor de  gesprekken die ik heb met mijn nichtje Ine Nijenhuis  uit Enschede. Altijd vraag ik haar dan of er nog nieuws uit Winterswijk is. Dan praten we nog over de nieuwtjes uit het dorp. Winterswijk is het wel voor mij!“

 

 

Kinderliedjes op lp

“De Gouden Griffel die ik in 1982 won voor De Eend Op De Pot, zorgde ervoor dat ik van het schrijven  financieel kon bestaan.” De rode draad in veel van Nannies ontelbare boeken is toch wel dat ze inging op de belevingswereld van jonge kinderen: “Ik schreef over bang zijn, drukke kinderen, verdriet, ruzie; kortom dingen die kinderen bezighouden. Maar ik schreef ook Sinterklaas- en kerstboeken, om maar eens wat te noemen. Op een gegeven moment wilde ik ook eens wat voor volwassenen doen en ben liedjes gaan schrijven voor grammofoonplaatmaatschappijen.  Ik werd door de Avro gevraagd om voor een speciale gelegenheid kinderliedjes te schrijven. De liedjes zijn op een langspeelplaat verschenen en zo ben ik ook kinderliedjes en kindergedichten gaan schrijven. “Ik ben met  Dolf Verroen (bekend schrijver, criticus, vertaler – red.) een maand naar Suriname geweest om ons  diep in de binnenlanden te verdiepen in verhalen, gedichten, legendes en de cultuur aldaar. Het resulteerde in het boek Ons Surinaamse ik. Sinds een paar jaar werk ik niet meer, maar ik ben tot mijn 75e nog actief geweest.”

 

Nannie Wiggers

“Ik heet Kuiper, maar eigenlijk ook niet. Mijn vader, Johan Wiggers, was verkoopleider op de Tricotfabriek. Wiggers is ook mijn meisjesnaam en ben getrouwd geweest met een zoon van modewinkel Kuiper. Die naam heb ik na mijn scheiding aangehouden. Ik had al gepubliceerd onder de naam Nannie Kuiper en had in het vak al een zekere bekendheid. Die naamsbekendheid kon ik niet missen.”

 

“Ik genoot van al die Winterswijkse tradities”

Uitreiking Gouden Griffel in het Utrechtse Vredenburg door burgemeester Vos van Utrecht


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen