Het groene hart van Winterswijk

25 november 2017

Een fraaie blik op het groene hart van Winterswijk. Met in het midden het bosje op de oude begraafplaats aan de Singelweg, rechts daarvan het Willinkplantsoen en het – inmiddels beschermde dorpsgezicht – het Scholtenbrugpark.

Op de voorgrond zorgcentrum De Berkhof, waar op het grasveld goed te zien is wanneer de foto is gemaakt: op een zomerse juniavond. De gekleurde stipjes zijn namelijk scholieren die tijdens de jongste Avondvierdaagse een rustpauze nemen. Het is een plek met een bijzondere geschiedenis, want in het water waar nu eendjes zwemmen, zouden ooit binnenschepen aanmeren. Hier zou namelijk de haven van Winterswijk aangelegd worden. Begin 1900 werd het plan geopperd een kanaal te graven, met name voor de textielindustrie. Er kwam in een optimistische bui zelfs al een café Havenzicht (late café Willemsen en nu een sportschool).  Ook zou er een trambaan komen die naar de ambachtsschool zou lopen. Het plan is uiteindelijk nooit doorgegaan doordat de financiering niet rondkwam, het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en veranderende economische omstandigheden.

Centraal op de foto is de bouwval van het voormalige Autopalace aan de Waliënsestraat  te zien, al jaren een doorn in het oog van de buurtbewoners.  De garage is inmiddels afgebroken om plaats te maken voor woningen. Uiterst links in het midden zien we de oranje daken van de wijk Scholtenenk en daarachter lijkt het groene buitengebied van Winterswijk al te beginnen, maar dat is natuurlijk gezichtsbedrog.

Foto Frank Bosvelt, tekst Jan Ruesink

Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen