Hans Ubbing verzamelt zo’n beetje alles waar Winterswijk op staat

26 november 2019

Wim Sonneveld mijmerde in zijn lied Het Dorp over een ansichtkaart die hij had bewaard. Maar Hans Ubbing heeft er van zijn dorp, Winterswijk, alleen al zo’n 3600! We zijn op bezoek bij de 64-jarige plaatsgenoot en kijken onze ogen uit: zoveel Winterswijk bij elkaar zie je zelden. Pennen, speldjes, suikerzakjes, porselein, glazen, theelepeltjes, Delfts Blauw, briefkaarten met bedrijfslogo, boeken door (oud-)Winterswijkers geschreven; echt alles waar Winterswijk op staat heeft Hans in huis. Maar de kers op de taart van zijn verzameling is toch wel de indrukwekkende hoeveelheid ansichtkaarten.

Door Wim Ruesink
Hans Ubbing is in 1975/’76 begonnen met zijn verzameling en gaandeweg werd het steeds meer. “Ik heb veel verzameld via beurzen, rommelmarkten, kringloop, ruilen, via mijn netwerk, maar tegenwoordig veelal via internet. De rommelmarkten zijn nu veelal afgeroomd, het mooie unieke spul is vaak al weg voor de rommelmarkt begint, al hoop je natuurlijk wel altijd op een mooie vondst. Met zo weinig mogelijk geld je verzameling uitbreiden, dat is het mooiste. Soms koop ik iets om weer te verkopen om zo een “potje” te creëren om zelf weer wat aan te schaffen. Met grof geld kun je alles kopen, maar dat wil ik niet, moet leuk blijven”
Prachtig tijdsbeeld
De verzameling ansichtkaarten van Hans is enorm, zo’n vierduizend van Winterswijk. Veelal zwart/wit, maar ook kleurenkaarten die bij elkaar een prachtig tijdsbeeld geven van de gemeente. Monumenten, natuurgebieden, buurtschappen, kerken, uitspanningen, beeldbepalende gebouwen; werkelijk alles zette men vroeger op een ansichtkaart. Op veel kaarten zie je echter straten afgebeeld en de Wooldstraat spant hierbij de kroon. “In de Wooldstraat had je hotel De Klok en De Duif mode, beeldbepalende panden. Ook zaten er in de Wooldstraat boekhandels als Knook en Kramer (de laatste nu nog) die ansichtkaarten op de markt brachten, vaak van hun eigen straat. Ook andere plaatselijke boekhandels kwamen met ansichtkaarten, maar ook winkels als bijvoorbeeld Bus in de Misterstraat kwam met prentbriefkaarten op de markt. Het was een tijd dat een ieder nog kaarten verstuurde en de postbezorger tweemaal daags langs kwam. Als ik ergens op een beurs een ansichtkaart van Winterswijk tegenkom weet ik vrijwel gelijk of ik hem al heb”.
De ansichtkaarten van Hans zijn met enige regelmaat terug te vinden op de populaire facebooksite Oud-Winterswijk, maar ook kloppen samenstellers van boeken vaak aan bij Hans, op zoek naar net die ene afbeelding. Ook deze krant maakte al dankbaar gebruik van Hans’ verzameling.
Grolsch-verzameling

Hans houdt het bijna allemaal bij Winterswijk met zijn verzameling, maar voor Grolsch maakt hij toch een uitzondering. Hans heeft namelijk een prachtige collectie Grolsch-glazen, flesjes, borden en bierviltjes. “Ik heb zo’n 1500 verschillende Grolsch-bierviltjes. Daar zijn al 1900 verschillende van verschenen. Ik ben ook lid van het Grolsch Verzamelaars Gilde. Deze club geeft vier keer per jaar een werkelijk prachtig clubblad uit genaamd ‘De Klok’. Ook flesjes van alle biersoorten die door bierbrouwerij Wentersch zijn uitgebracht, heeft Hans in zijn verzameling.

Plannen voor een boek
Hans: “Ik heb ideeën om een boek uit te brengen: ‘Wie Wat Waar in Winterswijk’ zoiets ongeveer. Welke bedrijven/winkels zaten er op een bepaald adres. Dat wordt een mooi overzicht van ansichtkaarten die in chronologische volgorde een overzicht geven. Maar ik heb ook nog enorm veel uit te zoeken en alles te documenteren. Als ik straks pensioengerechtigd ben heb ik meer tijd voor mijn Winterswijk-verzameling.”
De Grote vijf
Hans maakt deel uit van vijf verzamelaars in Winterswijk met een megacollectie. “We zien elkaar regelmatig en hebben het dan natuurlijk over onze laatste aanwinsten en dat soort dingen. Ik ben met 64 de jongste van dat vijftal, de jeugd loopt niet echt warm meer voor dit soort verzamelingen, erg jammer.”
Organisator ruilbeurs
Hans is nu al 25 jaar organisator van de ruilbeurs van de Nederlandse Vereniging ‘De Verzamelaar’ in de Achterhoek. De Verzamelaar is een landelijke club die op tal van plaatsen beurzen organiseert en een schitterend ledenblad heeft waarin de verzamelaars veelal hun nieuwste aanwinsten laten zien. Iedere eerste zaterdag van de maand organiseert De Verzamelaar een verzamelaarsbeurs in De Hofnar in Aalten.

Dat ene ontbrekende suikerzakje
In Nederland werden met name in de jaren 50 t/m 70 van de vorige eeuw suikerzakjes uitgegeven. Horecazaken, bedrijven en gemeenten, maar ook uitspanningen en ziekenhuizen brachten ze uit. Veelal bedrukt met eigen tekst, logo of een afbeelding. Ook in Winterswijk zagen we ze en menigeen heeft er thuis nog wel wat in een plakboek op zolder liggen. Hans heeft ze echter allemaal mooi geordend en in plastic hoezen gestoken. Hij heeft ze zelfs allemaal, op eentje na, die van de stoom-, steen- en pannenfabriek Te Siepe. Uiteraard zou Hans die nog graag willen hebben, bij dezen dus een oproep aan de 50+krant lezers.
Heeft u dat ene nog ontbrekende suikerzakje, of andere Winterswijkse curiositeiten voor Hans?, mail dan naar h_ubbing@hotmail.com.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen