Helemaal gek word je er van!

31 maart 2018

 

Vrijwel aan het einde van een gezellige visite vraagt ze of ze een gedicht voor mag lezen. Het staat op haar telefoon. Ze leest voor en je kan zien dat het haar emotioneert. Een paar minuten later rollen de tranen over haar wangen. En wij zijn allemaal stil. Het gedicht heeft indruk gemaakt.

Je hoort het steeds vaker. Ook op radio en televisie wordt er de laatste tijd meer aandacht aan gegeven: tinnitus, oftewel oorsuizen. Het schijnt dat maar liefst twee miljoen Nederlanders er last van hebben. Dat is twaalf procent! Variërend van fluiten, suizen, piepen, brommen en zoemen. En de één hoort het harder dan de ander. Maar één ding is duidelijk: het kan je leven behoorlijk in de greep houden.

Een van de oorzaken van tinnitus is een beschadiging van het gehoororgaan. Waarschijnlijk al lang geleden opgelopen, in de disco of zo. Je kent het waarschijnlijk wel. Lekker bij de luidspreker gaan staan. De muziek kon niet hard genoeg klinken. Nu weten we wel beter. Maar ook stress kan een veroorzaker zijn.

 

Ga weg, ga weg!

Net als bij bijvoorbeeld een whiplash, zal voor sommige mensen tinnitus ook iets zijn waar een buitenstaander zich niet veel bij kan voorstellen. Een stukje begrip is dan vaak niet of nauwelijks aanwezig. Op het moment dat je met iemand praat, zie je er namelijk niets aan. Pas als je iemand goed kent, of er zelf mee te maken krijgt, bekijk je het van een andere kant.

In het medische circuit kunnen ze er meestal weinig aan doen, maar gelukkig wordt er wel aandacht aan besteed. Zo zijn er al verschillende app’s die door middel van een tegengeluid de hinderlijke pieptoon verminderen. Op de site www.tinnitus.nl kun je meer lezen over deze vervelende aandoening.

De schrijfster van het gedicht heeft er erg veel last van. Ze wordt er af en toe zelfs bijna gek van. Nooit meer stilte in je hoofd. Een vreselijke gedachte. Ze schrijft in haar gedicht onder andere: Ga weg, ga weg! Het klinkt bijna wanhopig. En ik kan me dat voorstellen. Hopelijk vindt ze een oplossing voor dit probleem, zodat haar leven weer aangenamer wordt. Ik gun het haar van harte.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen