Het bed met 150.000 op de teller

26 september 2018

Willie ten Holder rijdt al ruim dertig jaar op elektrische ligrolstoel

“Ik ben gehandicapt, niet ziek, dus ga er gewoon op uit.” Woorden van de 71-jarige Willie ten Holder. Willie is inmiddels een bekende verschijning in Winterswijk. Liggend op zijn buik trekt hij eropuit met zijn elektrische ligrolstoel. Boodschappen doen, op familiebezoek of gewoon een eindje toeren. “Net als een ieder ander, maar dan op een bed”, aldus Willie die zich door zijn handicap niet uit het veld laat slaan.

Door Wim Ruesink

Willie was dakdekker toen hij in 1980 bij een val een dwarslaesie opliep en verlamd raakte vanaf de elfde rugwervel. Toen hij in 1985 ook nog eens trombose opliep, moest zijn rechterbeen worden geamputeerd. Door veel complicaties aan de verwondingen en doorligplekken ligt Willie sindsdien op zijn buik. “Vanaf ‘87 lag ik op een rolbed waarbij ik met mijn armen de wielen ronddraaide. Ik had altijd aan zwemmen en judo gedaan dus de armspieren waren al mooi sterk om die wielen aan te zwenken. Kreeg echter steeds meer schouderklachten en in 2004 kreeg ik de beschikking over een elektrische ligrolstoel.  Sindsdien kan ik ook wat verder weg. Kan er ongeveer 40 kilometer mee toeren voordat de accu aan de oplader moet. Dit ligbed kan maximaal 8 km per uur. Ik rij zo’n kleine 5000 km per jaar. Tel je alles bij elkaar op, dan kom ik op zo’n 150.000 kilometer uit. Van wat ik gehoord heb, zijn er zo’n tien mensen in Nederland die een elektrische ligrolstoel hebben, maar ik denk dat ik wel bij de groep zit die de meeste kilometers maak. Dit is nu mijn vierde bed en als alles goed gaat krijg ik van het najaar een andere. Eentje met een sta-functie, beter voor mijn longen en bloedsomloop. Ik word natuurlijk ook ouder en het gaat fysiek wat minder. De gemeente helpt mij hierbij goed. Het duurt soms wat lang, maar als je ook ziet wat ze allemaal op hun bordje krijgen. Ik stoor mij er wel eens aan dat mensen hulpmiddelen aanvragen en er vervolgens nauwelijks gebruik van maken.”

Geen succes
“Ik heb twee keer daags wijkhulp en voor de rest probeer ik zo zelfstandig mogelijk te zijn. Ik heb ook een tijdje een elektrische rolstoel gehad, maar dat bleek geen succes voor mij te zijn. Door de doorligwonden die ontstonden zocht ik gauw de elektrische ligrolstoel weer op.

Winkels
“Bij de supermarkten kan ik goed terecht, ze zijn allemaal ruim van opzet. De winkels in het centrum echter zijn slecht toegankelijk. In zo’n 75 % van de winkels in het centrum kan ik niet in.  Gemeentelijke instanties als De Post en het gemeentekantoor zijn goed toegankelijk voor mij. De wegen in en rondom Winterswijk  zijn goed te doen voor mij, je moet gewoon genoeg tijd nemen bij kruisingen en oversteekpunten. Omdat de straat waar ik woon op de schop gaat, zou dat beteken dat ik niet meer weg kan. Gelukkig hebben de gemeente en de uitvoerder van het bedrijf dat de werkzaamheden verricht, mij toegezegd dat ze zorgen dat ik toch met mijn ligrolstoel  het huis uit kan.”

“Ik ga er zoveel mogelijk op uit. Heb goede regen- en winterkleding. Ook in huis vermaak ik mij goed. Alles is op zo’n hoogte afgesteld dat ik het vanaf mijn bed kan. Ons huis is geheel aangepast zodat mijn vrouw en ik hier kunnen blijven wonen. In de keuken red ik mij, maar kan ook nog steeds met mijn hobby’s voort. Van hout wat maken of met de treintjesbaan bezig zijn.”

 

Willie kan vanuit zijn ligrolstoel gemakkelijk bezighouden met zijn modeltreinenhobby.

In de keuken redt Willie zichzelf goed met allerlei handelingen.     

Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen