Het concert van hun leven

25 november 2017

Ze stonden laatst in theater De Storm te spelen alsof dit het concert van hun leven was: Rudy Bennett, de 75-jarige ex-zanger van The Motions, Theo van Es (71) van The Shoes die zich steeds meer ontpopt als de Nederlandse opvolger van Joe Cocker en Frans Krassenburg (73), de eerste zanger van The Golden Earrings die net weer herstellende was van een zware chemokuur, maar niet kon wachten de bühne weer te betreden.

 

Johan Derksen had de oude pophelden bij elkaar getrommeld voor de tournee Pioniers van de Nederpop. Met een voor zeventigplussers slopend schema van twintig optredens in drie maanden door heel Nederland, maar dat vermocht het enthousiasme van de heren niet te temperen. De zangers dartelden over het podium als een kudde koeien die na een lange winter weer de wei in mogen, zozeer zelfs dat ze na afloop nog enkele toegiften gaven in de foyer.  En presentator Derksen had nog wel zo gezegd dat hij “de heren om 12 uur weer bij het bejaardentehuis moest afleveren.”

 

Het leek wel op een uitstapje van de omanido-club (oud maar niet dood) van Hendrik Groen: bejaarden die de deprimerende sfeer van het ouderentehuis af en toe ontsnappen om de geraniums eens flink buiten te zetten. En geef ze eens ongelijk, deze ouwe beatzangers, om nog eens lekker samen te gaan swingen, want veel van hun generatiegenoten zijn er inmiddels niet meer: zoals hun collega-zangers van The Outsiders, Cuby and the Blizzards, Tee-Set, Shocking Blue en de – uitgerekend die dag – overleden zanger Hans Vermeulen van Sandy Coast. “Hij toerde in het begin van deze tournee nog met ons mee”, vertelde Derksen. “Ja, ik ben altijd blij als het hele zwikkie na afloop weer in de bus zit”.

Geniet dus van het leven zolang het nog kan, raadde Derksen de zaal vol vijftigplussers aan. “De kinderen zijn het huis uit, je hypotheek is afbetaald, dus genieten maar, want de hele dag thuis zitten is ook niet zo gezellig. Maar dat laatste vertel ik natuurlijk alleen als mijn vrouw niet in de zaal zit”.

 

De dag na het concert zag ik toevallig een videofilmpje, waarin de Australische cabaretier Tim Minchin ongeveer dezelfde levensles gaf aan een groep net afgestudeerde jongeren: “Concentreer je niet te veel op grote, langetermijndromen. Want als je te ver vooruit staart, zie je het pareltje in je ooghoeken niet schijnen”. Wees dus ‘micro-ambitieus’, zoals hij het noemde: zoek het geluk in kleine dingen. Want als je dromen erg groot zijn, ben je het grootste deel van je leven bezig ze na te jagen en mis je het geluk dat om de hoek ligt. Ach, die andere overleden pop-held zei het een halve eeuw geleden ook al: ‘Life is what happens while you’re busy making other plans’. Dus pluk de dag, want van dat concert van het leven…

 

Jan Ruesink

jan@devijftigpluskrant.nl


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen