Het Nationaal Onderduikmuseum te Aalten genomineerd voor de Gelderse Pauwenveer

2 augustus 2018

Het Nationaal Onderduikmuseum te Aalten is door het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland genomineerd voor de Gelderse Pauwenveer 2018. De prijs wordt tweejaarlijks toegekend aan een instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van cultuur of natuur in de provincie Gelderland.

De hoofdprijs bestaat uit een bedrag van € 25.000 en een kunstwerk ontworpen door Niels van Bunningen, de overige genomineerden ontvangen een bedrag van € 5.000. De commissaris van de Koning C.G.A. Cornielje, tevens voorzitter van het Cultuurfonds Gelderland, reikt de prijzen op 9 november 2018 uit, in Kasteel Staverden (gemeente Ermelo).

De prijs is in 2005 ingesteld op initiatief van de commissaris van de Koning van Gelderland, C.G.A. Cornielje, in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland. Dit jaar wordt de prijs uitgereikt aan een klein museum dat op een voorbeeld stellende manier kansen en bedreigingen aangaat, met de tijd mee verandert, aandacht heeft voor publieksbegeleiding, activiteiten ontplooit die aansluiten bij de actualiteit en eigenzinnigheid toont.

Naast het Nationaal Onderduikmuseum zijn ook het Museum Elisabeth Weeshuis te Culemborg en Museum Elburg genomineerd.


Het onderduikmuseum

BEOORDELINGSCRITERIA
De beoordelingscriteria zijn door de jury verdeeld in basis- en specifieke criteria. Zaken waaraan de jury groot belang hecht zijn onder meer: het museum gaat op een voorbeeld stellende manier kansen en bedreigingen aan, het museum verandert mee met de tijd, er is aandacht voor diverse manieren van publieksbegeleiding, de activiteiten sluiten aan bij de actualiteit en het museum heeft eigenzinnigheid, lef en/of ambitie.

De longlist van kleine musea waaruit de selectie is gemaakt had als criterium dat er maximaal drie betaalde krachten (3 fte) in dienst zijn. Vrijwilligersmusea vallen uiteraard ook binnen dat criterium.

WERKWIJZE
Van de drie genomineerde musea wordt een film gemaakt die op de dag van de uitreiking wordt vertoond, waarna bekend wordt gemaakt aan welk genomineerd museum de Gelderse Pauwenveer wordt toegekend.

De jury van de Gelderse Pauwenveer 2018 bestaat uit Liesbeth Tonkens van Erfgoed Gelderland, historicus Jan Vedder, de bestuursleden Leo Adriaanse van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland en Elsbeth Rozenboom van Cultuurmij Oost (voorzitter), en ambtelijk secretaris Wendelien Kuit.

ACHTERGROND
Tussen 1400 en 1474 werden op landgoed Staverden witte pauwen gehouden. De witte veren werden als versiering gebruikt op de helm van de hertog van Gelre. De oude traditie van het houden van witte pauwen werd door de familie s’ Jacob in ere hersteld. Ook nu zijn er nog steeds witte pauwen op Staverden te vinden.

Geldersch Landschap en Kasteelen schenkt de veren nu van tijd tot tijd aan de commissaris van de Koning. In 2005 ontving de commissaris bij zijn aantreden witte pauwenveren. Hij zei daarbij dat hij deze later wilde uitreiken aan een persoon of instelling die zich bij uitstek verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van cultuur en/of natuurbehoud in Gelderland.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen