“Het valt niet mee”, valproblemen bij ouderen

6 april 2019

Het aantal Nederlanders met een gebroken heup is in de afgelopen vijf jaar toegenomen. Dat bericht bereikt ons al langere tijd. Vooral mensen tussen de 65 en 74 jaar breken nu relatief vaker de heup dan voorheen. Onder de 85-plussers is het juist wat afgenomen.

Op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid werd het aantal valpartijen in Nederland onderzocht. Een valpartij heeft voor een oudere vaak verregaande gevolgen. Kneuzingen, breuken of zelfs hersenletsel zorgen vaak voor een lange revalidatie. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om deze negatieve trend tegen te gaan. Tot op zeer hoge leeftijd is het mogelijk uw fitheid en evenwicht/balans te verbeteren door training en bewegen.

Binnen onze praktijk richten wij ons ook op valpreventie. Maar het uitvoeren van succesvolle valpreventie is complex. Er zijn veel factoren van invloed op de effectiviteit. VeiligheidNL heeft in kaart gebracht wat werkt binnen de valpreventie en heeft deze interventies beschreven. Professionals kunnen dit gebruiken als bouwstenen bij het opzetten en uitvoeren van een valpreventietraject.

Omdat bij valongevallen vaak meerdere factoren een rol spelen, heeft een multifactoriële interventie vaak het meeste kans van slagen. De interventies sluiten aan op de risicofactoren die bij de screening in kaart zijn gebracht. Interventies waarvan is aangetoond dat ze apart, maar meestal in combinatie met andere interventies, de kans op valongevallen verkleinen zijn: beweegprogramma’s, aanpassingen in huis/woonomgeving, medicatiebewaking, verbeteren visus en vitamine D suppletie.

Vanuit het principe van VeiligheidNL verzorgen wij trainingen die u een verbetering opleveren in uw evenwicht, spierkracht, mobiliteit en conditie. Het leren vallen vormt geen onderdeel van de training, het steviger op uw benen staan wel!

Yvet Koskamp, fysio- en manueel therapeut bij Fysiotherapie Beatrixpark


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen