Hobbelpaarden uit Meddo gaan heel Europa over

20 december 2018

Nu de wintermaanden zijn aangebroken zijn ouders, maar zeker ook opa’s en oma’s op zoek naar mooie geschenken rond de feestdagen voor hun kinderen of kleinkinderen. En wat is er dan mooier dan een handgemaakt hobbelpaard van Meddose komaf.

Door Wim Ruesink

 

De 76-jarige Herman te Slippe uit het Winterswijkse kerkdorp Meddo heeft een bijzondere hobby: het maken van hobbelpaarden. Toen de agrariër een aantal jaren geleden zijn koeien van de hand deed kwamen de hobbelpaarden in beeld. Nu had Herman altijd al wel een passie voor hout, maar de liefde voor het hobbelpaard is nu zijn stokpaardje geworden. Vol trots laat Herman een oud hobbelpaard zien waar hij zelf, maar ook zijn vader nog op gezeten heeft. Het exemplaar is al zo’n honderd jaar oud en min of meer aanleiding tot zijn huidige passie.

Ruim vijftig hobbelpaarden maakte hij nu al in zijn hobbyschuur in Meddo. Eiken- en vurenhout zijn de houtsoorten die hij gebruikt. Een werkbank vol met lijmtangen, schuurpapier, malletjes en schroeven laat zien dat het niet zomaar een abc’tje is om een hobbelpaard te maken. Het maken van een hobbelpaard is zeker geen seriewerk, een voor een worden ze gemaakt als er vraag naar is. Alles wordt perfect afgewerkt. ”Ook de onderkant is belangrijk, in het verleden gebruikte ik daar reepjes van witte fietsbanden voor, maar die zijn nu nergens meer te krijgen en nu doe ik er een  soort rubber onder.”

Hoeveel tijd hij kwijt is aan het maken van één speeltoestel weet Herman niet. “Ik kijk niet elke keer op de klok en dat vind ik ook niet zo belangrijk. Soms ben ik ook met andere dingen bezig”, wijzend op een zelf gemaakte wandelstok van een  zonnebloemsteel.

De klanten van Herman zijn jonge ouders maar zeker ook opa’s en oma’s . Herman weet van enkele afnemers dat er nu kinderen  in o.a. België en Bulgarije op een hobbelpaard uit Meddo zitten.

Ook Hermans zoon Wim is gevallen voor de liefde  om mooie dingen van onder andere hout te maken. Wim is bekend van zijn Achterhoekse sneeuwmeters, Canadese weerstokjes en donderglazen.

Interesse in een origineel handgemaakt hobbelpaard uit Meddo?, mail wts@online.nl

 

Hobbelpaarden al eeuwenoud

De geschiedenis van de hobbelpaarden gaat ver terug. Er zijn al afbeeldingen, gelijkend op een hobbelpaard, in het oude Griekenland gevonden. Later, in de 17eeuw in Amerika, kwamen de hobbelpaarden die het meest lijken op die wij nu kennen op de markt.  In bosrijke gebieden in Duitsland stonden vroeger diverse hobbelpaardfabrieken.

Bij onze oosterburen werd het hobbelpaard tot een symbool van onvervulde kerstwensen. Dat is ook terug te vinden in Duitse kerstgedichten en hobbelpaarden als kerstversiering.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen