“Ik dacht dat ik in een speelfilm was beland”

26 september 2018

Amsterdammers als ni’je naobers

Na ruim een jaar flink verbouwen, kwam Erwin Boom in augustus vorig jaar met zijn gezin naar Miste om de Amsterdamse drukte te ontvluchten. In eerste instantie voor een vakantie in hun verbouwde boerderij aan de Wissinkweg. Het leven in Miste beviel echter zo goed, dat het gezin besloot permanent te blijven. Aan de keukentafel van naober Henk Wikkerink praten de heren over naoberschap.

Door Daniëlle Carrière

Henk Wikkerink woont en werkt op boerderij ’t Elzen, het gemengde agrarische bedrijf aan de Wissinkweg dat al sinds mensenheugenis in handen van zijn familie is. “Het was Henk met wie ik het eerste contact had over de gebruiken in deze buurt”, vertelt Erwin Boom. “Hij vertelde dat het de gewoonte is dat de buurt een welkomstboog zet, bij nieuwe buren. Maar hij liet ons de keuze, want het was geen moeten. We waardeerden het gebaar enorm, maar op dat moment paste het niet. We waren aan het verbouwen in Miste, maar woonden in Amsterdam. We besloten de buren op een later tijdstip uit te nodigen voor kennismaking en dat is in augustus vorig jaar, tijdens onze ‘vakantie’, gebeurd.”

“We schrokken wel even toen Henk ons over de welkomstboog vertelde. We kenden de gebruiken niet en wilden de buren ook niet tegen de borst stuiten. We wilden respect hebben voor de gebruiken en niet van die westerlingen zijn die nergens aan meedoen. We waren toen nog niet toe aan het naoberschap. Inmiddels wonen we hier, gaan onze kinderen naar OBS Miste-Corle, doen we mee aan het Misters feest en hebben we een goed contact met de buren. Hier word je onderdeel van een buurt, terwijl je in Amsterdam, op een uitzondering na, helemaal geen contact hebt met je buren.”

Bedrijfsverzorger

Naoberschap, en met name naoberplicht, is door de jaren heen veranderd. Bovendien verschillen de gebruiken per buurt. Wikkerink: “Vroeger was bijna iedere buurman boer en je had elkaar toen veel meer nodig. Je kon op je buren terugvallen bij bijvoorbeeld ziekte of overlijden. Nu kun je een bedrijfsverzorger inschakelen en zijn er uitvaartondernemingen die alles regelen na overlijden. Vroeger was dit de taak van de naoste naobers.”

“En elkaar helpen met oogsten”, zegt Wikkerink. “Dat zag ik nooit als een plicht, maar als een plezierig element. Ik herinner me nog dat we ’s nachts met z’n allen nog wat dronken als we alles op zolder hadden liggen.”

Oldtimers

Wikkerink is een liefhebber van Oldtimer trekkers. “Daar heeft hij me mee aangestoken”, zegt Boom, “ik heb een Oldtimer Massey Ferguson gekocht.” Boom haalt zijn smartphone tevoorschijn en laat foto’s zien van het binnenhalen van de balen hooi met de Oldtimer van naober Wikkerink. “Ik mocht de trekker rijden en Abel en Lieve hielpen mee”, lacht de ingeburgerde Mistenaar. “Natuurlijk was het geen noodzaak, maar wel erg leuk.”

Henk Wikkerink woont zijn hele leven al op Boerderij ’t Elzen, vroeger een zelfstandig agrarisch bedrijf tussen Scholtenboeren en de pachtboeren. “Van de plicht naar de Scholtenboeren toe, weet ik dus niet veel. Al moest mijn moeder wel met ne brunte veur op verjaardagsvisite bij de Scholtenboer. Dat zij en de andere naobers een schort voor moesten en de Scholten er zelf zonder schort zaten, daar was ze het niet mee eens. Dat kan ik me nog goed herinneren.”

Omdat Wikkerink veel vergaderde, bij bijvoorbeeld LTO, kwam hij zelf regelmatig niet of pas laat op buurtvisites. “Ik had nooit ergens tijd voor.” Inmiddels zijn de vergaderingen verleden tijd en is Wikkerink vaker aanwezig. “Ik ga nu bijvoorbeeld elke avond naar het bouwen van de corosowagen van de Tunnelkroepers voor het Misters feest. Naoberschap is in deze tijd vooral leuk”, meent Wikkerink.

Saamhorigheid

Dat er saamhorigheid is in Miste, merkte Boom voor het eerst pas goed toen hij naar het Kerstspel in Den Tappen ging. “Ik dacht dat ik in een speelfilm was beland”, zegt hij. “In die lange, donkere dagen zoekt iedereen elkaar op. Dat ik op mijn buren kan terugvallen voor hulp vind ik fijn. Zo wilde mijn dochter met het Misters feest graag een corsowagen. We worden daarbij geholpen door de Tunnelkroepers. Op een stuk grond bij onze boerderij wilde ik graag wilde bloemen en via Henk kwam ik bij buurman Lensink die me met zijn werktuigen heeft geholpen met de bewerking van het land. En Henk heeft me weer geholpen met het opruimen van het hout met zijn verreiker. Ik vind de hulp fijn, maar het gevoel dat ik niks terug kan geven, bekruipt me wel vaak.”

Boom hielp vorig jaar met het ‘konten’ van de bloemen voor de corsowagen van de Tunnelkroepers. “Dat was een positieve ervaring”, zegt hij. “Het was mooi om te zien dat iedereen was aangeschoven om te helpen. Henks moeder van dik tachtig was er en mijn dochter van acht hielp mee. Hier ontstond haar idee om dit jaar zelf mee te doen. Ik heb twaalf kratten dahlia’s moeten bestellen voor haar papegaai van bijna tweeënhalve meter hoog.” “Zo leert ’t kalf zoepen”, reageert Wikkerink.

Ik-cultuur

De beide naobers zien wel toekomst in het naoberschap. Boom: “We doen goed mee, maar creëren toch onze eigen ruimte. Bovendien vinden we het belangrijk om ons bescheiden op te stellen. Het stedelijk gebied wordt steeds onpersoonlijker en daardoor komt er toch steeds meer behoefte aan elkaar wel zien staan.”

Wikkerink: “Er zijn veel traditionele gebruiken en je hoeft niet overal aan mee te doen. Maar het is natuurlijk wel jammer als er een buurtvisite is en de helft komt niet. We leven in een ik-cultuur en daardoor ontstaat een grote behoefte aan tradities. Men beseft dat er meer is in de wereld dan alleen ik.”

 

 

CV

Erwin Boom (46)

Geboren te Westwoud (NH)

Beroep: zelfstandig marktonderzoeker

Gezin: partner: Roos van der Steen, kinderen: Lieve (9) en Abel (10)

 

CV

Henk Wikkerink (59)

Geboren te Winterswijk Miste

Beroep: voedselproducent

Gezin: echtgenote: Victoria, zoon: Stefan (6)

 

Erwin helemaal in zijn element op de oldtimer van Henk Wikkerink bij het stro binnenhalen. De kinderen met het blauwe haar zijn zin kindeen Abel en Lieve.

Aan de koffietafel in Miste. Links Erwin Boom en rechts Henk Wikkerink.

Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen