Jaar lang gratis alarmeringssyteem voor ouderen

11 april 2019

WINTERSWIJK – 125 kwetsbare ouderen in Winterswijk kunnen een jaar lang gratis hun woning laten beveiligen met sensoren voor noodsituaties. Deze maand start Leefsamen Winterswijk, een project van de gemeente Winterswijk en Leefsamen om met slimme sensoren en sociale alarmering de veiligheid van kwetsbare ouderen in huis te vergroten.
De woningen van de deelnemende senioren krijgen sensoren die een noodsituatie registreren. Rookmelders signaleren bijvoorbeeld een beginnende brand. Raam- en deurcontacten detecteren een mogelijke inbraak. Als er een bepaalde tijd geen beweging in de woning is, bijvoorbeeld door een val, dan registreren bewegingssensoren dit. Via een app worden mantelzorgers bij een alarmering gewaarschuwd. De lokale meldkamer onderneemt actie als de sociale omgeving niet reageert.  “Samen met  de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland zoeken we naar manieren om mensen te helpen langer zelfstandig te blijven wonen. Met dit project hopen we dit met elkaar te realiseren”, legt burgemeester Joris Bengevoord uit.
Ouderen in Winterswijk hebben inmiddels een brief en een brochure ontvangen over deelname aan dit project. De eerste 125 aanmelders ontvangen de sensoren, de installatie en de alarmeringen het eerste jaar gratis. Daarna beslissen zij zelf of ze gebruik blijven maken van deze dienst. Meer informatie is te vinden op www.leefsamen.nl/winterswijk. Hier kunnen geïnteresseerden zich ook aanmelden voor het project.
De resultaten bij andere gemeenten die deze dienst al aanbieden, zijn volgens de gemeente zeer positief. Mensen kunnen op een veilige manier langer thuis wonen. Het blijkt dat deelnemers zich veiliger voelen in hun huis. De ouderen ervaren de sensoren niet als inbreuk op hun privacy. Ook voelen de deelnemers zich meer verbonden met hun mantelzorger(s) en vinden ze het leuk om actief mee te denken over de doorontwikkeling van het systeem. Deelnemende ouderen uit andere gemeenten geven aan dat ze zich minder eenzaam voelen en beter slapen. “Ik ging elke nacht naar bed met angst. Nu voel ik me veilig en kan ik eindelijk met een gerust gevoel slapen”, aldus een van de deelnemers. De meeste mensen houden na één gratis jaar het systeem dan ook in huis. Een 83-jarige bewoonster: “Bij mij is een beginnende brand snel ontdekt. Mijn buurman schoot te hulp en heeft erger voorkomen. Zonder die rookmelders had ik het waarschijnlijk niet naverteld.”


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen