Jacobskerk blijkt toeristische trekpleister van formaat

6 september 2018

WINTERSWIJK – De Jacobskerk op de Markt in Winterswijk heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een toeristische trekpleister van formaat. Jaarlijks wordt de middeleeuwse dorpskerk bezocht door 20.000 mensen uit de hele wereld, zo meldt vandaag Kerkenwerk, het blad van de Protestantse Gemeente Winterswijk. Bezoekers komen onder andere voor de muurschilderingen, een stiltemoment, het grote Naber/Metzier-orgel, het aansteken van een kaars voor een dierbare, het oude doopvont of de beklimming van de toren. Zo’n 10 procent van de gasten waagt de klim naar boven.

Met deze bezoekersaantallen heeft de Stichting Vrienden van de Jacobskerk, op 12 december 2003 officieel opgericht, haar doelstellingen ruimschoots gehaald. “Niet alleen wat het aantal belangstellenden voor het cultureel erfgoed betreft, maar eveneens om Vrienden én fondsen te werven om financieel bij te dragen aan het onderhoud en behoud van de kerk. Heel wat projecten zijn inmiddels uitgevoerd, zoals de UV-werende ramen, de tochtsluis, de restauratie van o.a. de kroonluchters en de verrassende reconstructie van het Laatste Oordeel door Oleg Karuvits”, aldus Kerkenwerk.

In totaal zijn vijftig gastheren en -vrouwen vanaf eind april t/m eind november beschikbaar om de bezoekers te woord te staan. Voor de komende tijd (september en oktober) is er nog openstelling op dinsdag, donderdag en vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur en op de marktdagen (wo. en za.) van 11.00 tot 16.00 uur. In november is de kerk alleen op zaterdag open.

Uit hele wereld
In de kerk hangt nu ook een prikbord met een kaart van Nederland waarop bezoekers kunnen aangeven waar ze vandaan komen. Maar die kaart wordt volgend jaar waarschijnlijk vervangen door een wereldkaart, want bezoekers komen van heinde en verre. Uit briefjes die rond de kaart zijn geplakt, blijkt dat de toeristen afkomstig zijn uit steden en landen als Stockholm, Liberia, Monrovia, Cuba, Tsjechië, Noorwegen, Denemarken, Shanghai, Ontario (Canada), Spanje, Australië en Duitse steden als Hamburg, Bremen en Wiesbaden.

 

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen