Jacobstoren beklimmen om vak steenhouwer te promoten

8 maart 2019

WINTERSWIJK – Op donderdag 14 maart beklimmen de leerlingen van de openbare basisschool Miste-Corle als eersten de steigers van de Jacobstoren. Dit is de school die aftrapt in het Educatieproject Steenhouw’n. In aanwezigheid van burgemeester Joris Bengevoord en wethouder Wim Aalderink, beklimmen de kinderen van groep 7 en 8 de toren.
De restauratie van de toren van de Jacobskerk – die dit voorjaar/zomer plaatsvindt – is de aanleiding om heel Winterswijk en omgeving mee te laten kijken met het oeroude vak van steenhouwen. Met het educatieproject Steenhouw’n, bieden de betrokkenen jonge mensen een unieke mogelijkheid om kennis te maken met het ambacht steenhouwen. Verder is er tijdens de restauratie informatie te vinden over de geschiedenis van de kerk. Deze geschiedenis is afgebeeld op panelen rondom de kerk.

Tekort vakmensen
Er is een groot tekort aan vakmensen in de restauratie. Het educatieproject Steenhouw’n maakt de praktische verbinding tussen jongeren en dit ambacht. In dit project krijgen zij de kans kennis te maken met de vele kanten van dit vak. Naast het bezoek aan de Jacobstoren, is een workshop op locatie bij  de Winterswijkse vakman Slotboom onderdeel van het programma. Door zelf te doen en te ervaren, leren de jongeren het vak beter kennen. “Ik ben als wethouder trots op dit prachtige project waar onderwijs, cultureel erfgoed en voorbereiding op de arbeidsmarkt bij elkaar komen”, zegt wethouder Wim Aalderink.

Gedurende de restauratie gaan er ruim 500 leerlingen de steiger op en bij Slotboom Steenhouwers aan de slag met hun eigen meesterwerk. Vooraf krijgen de leerlingen op school voorbereidende lessen uit het lespakket dat is opgesteld door beeldend kunstenaar Mirjan Koldeweij.

Deelnemers zijn alle basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 uit Winterswijk, inclusief de Korenburg, Pronova Praktijkonderwijs en leerlingen Basiskader VMBO van het Gerrit Komrij College, Schaersvoorde en het Marianum.

Het educatieproject is een samenwerking van Provincie Gelderland, Slotboom Steenhouwers, Mirjan Koldeweij en gemeente Winterswijk.

Foto ©Jan Ruesink


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen