Jan te Kulve eert Volksfeest met bronzen iconen

20 juli 2018

Door Wim Ruesink

Al woont hij al vele jaren in Eibergen, maar kunstenaar Jan te Kulve (63) is nog steeds verknocht aan zijn geboorteplaats Winterswijk. Jan komt nog er regelmatig terug en ziet, net als alle andere (oud)-Winterswijkers, elk jaar weer uit naar het Volksfeest. De liefde voor het jaarlijkse feest en zijn passie voor kunst heeft hij op een prachtige manier samengesmolten in een aantal Volksfeestbeelden. Persoonlijke iconen in brons gegoten. “Niet als een opdracht of zo, maar gewoon omdat ik persoonlijkheden uit mijn Volksfeestperceptie wilde weergeven Het zijn mensen die voor mij onlosmakelijk zijn verboden met dit prachtig gebeuren.”

In 1987 maakte Jan het standbeeld van Knelis en Willem, de twee hoofdfiguren uit de verhalen van meester Meinen. Het beeld heeft een prominente plek in Winterswijk gekregen, op de Markt, en het mag tot zijn bekendse werken gerekend worden. “Het is net als bij Joop Doderer die iedereen louter als Swiebertje kende en waar hij maar niet van los kwam. Met name in Winterswijk word ik vaak met Knelis en Willem geassocieerd. Niet erg hoor, maar ik doe natuurlijk veel meer. Plaquettes, bronzen beeldjes, ik maak grafwerken en urnen, maar ook figuratieve en non-figuratieve kunstwerken.”

Het beeld van Knelis en Willem op de Markt. Foto Jan Ruesink
Kopfoto: Jan te Kulve

Het werk van Jan is in het hele land terug te vinden, maar ook in Duitsland heeft hij kunstwerken mogen leveren. Het Knelis-en-Willemimago zorgde er wel voor dat hij een mooie Duitse opdracht binnensleepte. “Een CDU’er (van de Duitse politieke partij) die regelmatig  de Winterswijkse markt bezocht, was gecharmeerd van het Knelis-en-Willembeeldje. Hij vond dat de man die dat gemaakt had ook in zijn woonplaats Haltern aan de Stausee voor een beeldje moest zorgen. Hij nam met de gemeente Winterswijk contact op en zo kwamen ze bij mij. Het ging om een beeld van Lohminnke, een bosmannetje uit een oude Duitse sagen.“

Geïnteresseerd in het werk van Jan? Kijk dan op www.tekulve.nl


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen