Johanna Reiss opent eigen expositie in Museumfabriek

5 april 2018

WINTERSWIJK – Johanna Reiss (Annie de Leeuw), de schrijfster van het boek De Schuilplaats is woensdag 25 april in haar geboorteplaats Winterswijk om daar de expositie ‘Johanna Reiss, een leven om over te vertellen’ te openen. De expositie in de Museumfabriek is een co-productie van de Vereniging Het Museum  en de Kolle Kaal Förderverein E.v. en Johanna Reiss zelf. Om 16.00 uur zal zij de expositie openen,  in  aanwezigheid van een groot aantal genodigden onder wie burgemeester Joris Bengevoord.
Reiss geniet in veel landen grote bekendheid. Haar boek is  in zeker dertien talen vertaald en is al veertig jaar in Duitsland een grote hit. In De Schuilplaats, waarvan in april een nieuwe uitgave in het Nederlands verschijnt, vertelt zij over de tijd dat zij en haar zus Sini ondergedoken hebben gezeten in Usselo gedurende de Tweede Wereldoorlog. Vooral dankzij de familie Oosterveld hebben de twee meisjes de rampzalig tijd overleefd.

 

Een  ingenieus verbouwde kast diende lange tijd als schuilplaats; een replica daarvan is in de Museumfabriek te zien. Op aangrijpende wijze wordt verteld wat deze twee Joodse meisjes hebben doorgemaakt. Het laat zien waartoe intolerantie, vooroordelen  en discriminatie kunnen leiden.

500 boeken
Al het beeldmateriaal dat wordt getoond is van teksten (zowel in het Duits als het Nederlands)  voorzien door de schrijfster zelf. Zij woont al lang in de Verenigde Staten, midden in Manhattan. Veelvuldig heeft zij in het nabije verleden Europa, en dan vooral Duitsland bezocht, om lezingen te geven over haar ervaringen. Vooral de jeugd hing daarbij aan haar lippen. Inmiddels zijn al honderden scholieren uit zowel Duitsland als Nederland aangemeld voor een bezoek aan de expositie. De gemeente Winterswijk heeft vijfhonderd exemplaren van de nieuwe uitgave van De Schuilplaats besteld. Deze zullen in mei aan de leerlingen van de hoogste klassen van het basisonderwijs worden uitgereikt.

Tante Riek
In de Museumfabriek is nu in het kader van het ‘Jaar van verzet’ gelijktijdig een bescheiden expositie te zien die iets vertelt over het verzet in Winterswijk tegen de bezetter. De nadruk ligt daarbij op Heleen Kuipers-Rietberg, beter bekend als Tante Riek en Gradus Kobus. Hier zijn unieke stukken te zien waaronder de eremedaille die de verzetsvrouw postuum kreeg  Ook zijn er beelden van de onthulling van het standbeeld in het centrum van Winterswijk door koningin Wilhelmina. Zij was een groot bewonderaar van Tante Riek. Op haar bureau stond altijd een portret van de Winterswijk heldin die een grote rol speelde in de oprichting van de Landelijk Verzetsorganisatie voor hulp aan onderduikers. Via deze organisatie, kortweg LO genoemd, kon ook een onderduikadres voor Annie de Leeuw en haar zus Sini worden gevonden. Deze expositie is nog tot eind 2018 te bezoeken.

De Museumfabriek (Laan van Hilbelink 6-10) is iedere maandag, dinsdag en donderdag geopend van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur.

(foto’s Vereniging Het Museum)

De woning in Usselo waar de meisjes ondergedoken zaten

De kast waarin zij zich bij gevaar konden verbergen

Grote foto: Johanna Reiss tijdens een voordracht op een school in Lüdinghausen.

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen