Johanna Reiss rond herdenking twee weken naar Nederland

31 maart 2018

WINTERSWIJK – Van 23 april t/m 6 mei zal Johanna Reiss (85) Nederland weer bezoeken. Centraal daarbij staat de heruitgave van De Schuilplaats, maar ook haar aanwezigheid bij de Nationale Herdenking in de Nieuwe Kerk en op de Dam in Amsterdam op 4 mei is zeker noemenswaardig.

 

Heruitgave De Schuilplaats

“Het Anne Frankverhaal van Oost-Nederland”, zo omschrijft Paul Abels van Afdh Uitgevers het onderduikverhaal van de Winterswijkse Johanna Reiss in de Tweede Wereldoorlog. Afdh verzorgt de heruitgave van De Schuilplaats, het wereldberoemde boek waarin Reiss haar verblijf bij de familie Oosterveld in Usselo beschrijft. Abels:  ”De presentatie zal plaatsvinden in Enschede op 26 april in de burgerzaal van het gemeentehuis in Enschede. Ook inwoners van Winterswijker zijn hierbij welkom.

Tevens zal daar de Johanna Reiss Award gelanceerd worden en wordt het comité van aanbeveling voor de prijs voorgesteld.  De prijs, voor een jongere of een groep jongeren die zich inzet tegen rassendiscriminatie of vreemdelingenhaat, zal in 2019 voor de eerste keer worden uitgereikt. Onno van Veldhuizen, burgervader van Enschede, is erg enthousiast over zowel de heruitgave van De Schuilplaats als de Johanna Reiss Award.”

“De onderduikperiode van Johanna speelde zich af in Usselo, gemeente Enschede”, vertelt Abels. “Mooi dat dus niet alleen Winterswijk veel aandacht voor haar heeft, maar ook Enschede. De kracht van Johanna Reiss is haar charismatische optreden en haar volstrekt  zuivere verhaal. Helder als glas, iedereen kan het begrijpen en niks geen marketingflauwekul. Geweldige vrouw die de eer moet krijgen die ze verdient.  De heruitgave van De Schuilplaats is volledig gemoderniseerd, geen huis meer op de cover en verder veel nieuwe foto’s. Ook zijn er elementen uit het huis van toen die er nog steeds inzitten en die laten we die terugkomen in de heruitgave”, aldus een enthousiaste Paul Abels die veel verwacht van de heruitgave.

 

600 boeken voor Winterswijkse scholieren

De gemeente Winterswijk vindt een heruitgave van De Schuilplaats van dermate groot belang dat men ruim 600 exemplaren afneemt om deze aan de Winterswijkse schooljeugd te schenken. Dit zal gestalte krijgen op 29 april in de synagoge middels een boekpresentatie voor en door schoolkinderen in aanwezigheid van het College van B & W.

 

Johanna Reiss Award

De stichting Johanna Reiss Award heeft ten doel het ondersteunen en promoten van het gedachtegoed en het literaire werk van de Joods-Amerikaanse schrijfster Johanna Reiss en het onder de publieke aandacht brengen van haar werk en ideeën, onder meer door het uitreiken van een tweejaarlijkse award aan een jongere of groep jonge mensen die door middel van een actie of activiteit krachtig hebben opgetreden tegen discriminatie en/of xenofobie en die daarmee volstrekte gelijkwaardigheid en rechtvaardige behandeling promoten, en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord.” (Omschrijving uit de notariële akte JRF 48744TW/je.)


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen