Joop Breuer in Amerika zeer gewaardeerd traumaspecialist

28 november 2018

Amerika leert van Joop uit de Kastanjelaan

Iedereen kent de Nederlandse filmsterren, muzikanten, zangers en regisseurs die het gemaakt hebben in de Verenigde Staten. Maar ook in de wetenschap en enkele beroepsgebieden lukt het landgenoten er soms tot de top van hun vakgebied door te dringen. Geboren Winterswijker Joop Breuer is er een van. Hij speelt een grote rol in de ontwikkeling van het werk in de echte ‘ER’s’ van Amerika.

Door Wim Ruesink

Joop Breuer werd in januari 1958 geboren in de Kastanjelaan te Winterswijk. Joop was de derde telg in het gezin van Breuer. Vader Johan Breuer was bakker-broodbezorger en later werkzaam bij glashandel Veromco. Moeder was van Te Sligte en zorgde voor het huishouden. Vader Johan was ook een alom bekend voetbalscheidsrechter die ruim veertig jaar veel wedstrijden in Winterswijk en omgeving floot, broer Theo was altijd actief bij de Winterswijkse Boys. Joop had in tegenstelling tot vader en broer Theo niet veel op met sport. Hij dook liever de boeken in .

Na zijn schooltijd verliet Joop in 1976 Winterswijk om in Doetinchem de opleiding tot verpleegkundige te volgen. Na het behalen van het diploma van A-verpleegkundige verkaste Joop naar de Randstad. Daar woont hij nu met zijn vrouw Elly in Rijnsburg. Inmiddels werkt Joop al tientallen jaren in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) als spoedeisende hulp verpleegkundige en coördinator bij- en nascholing op de afdeling spoedeisende hulp. “Als ik een kantoorjas aan heb, dan ben ik bezig met het up to date houden van kennis en kunde van collega’s op de SEH, student-verpleegkundigen. Maar ik sta ook op de spoedeisende hulp waar ik directe zorg verleen. Daarnaast doe ik boekvertalingen voor SEH-verpleegkundigen. Ook geef ik les aan verpleegkundigen uit heel Nederland die werkzaam zijn in de spoedeisende hulp. Dat is lesgeven volgens een bepaalde systematiek waarbij gefocust wordt op het werken volgens een vast patroon. Dit zorgt ervoor dat wat het meest bedreigend is voor de patiënt ook direct wordt aangepakt.  “Ik heb het altijd een mooi beroep gevonden en nadat mijn broer in de verpleging ging werken en daar enthousiast over vertelde, ging het balletje rollen. Ik heb er geen moment spijt van gehad.”

Amerika
In 2015 was Joop de eerste Europeaan die benoemd werd tot Fellow van de Academy of Emergency Nursing (AEN). Joop kreeg deze hoge onderscheiding in Florida. Met het fellowship worden SEH -verpleegkundigen geëerd die een langdurige en substantiële bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling het vak van SEH-verpleegkundige. Maar ook Joops toewijding en inzet maakte dat hij deze onderscheiding kreeg.

Afgelopen september werd Joop tijdens een driedaags congres in Pittsburgh gekozen tot bestuurslid van de Amerikaanse vereniging voor spoedeisendehulp-verpleegkundigen. “Ik ben gekozen als lid van de board of directors van de Emergency Nurses Association. Dat is wereldwijd de grootste organisatie voor SEH-verpleegkundigen (40.000 leden, de meesten uit de VS, maar ook ca. 500 internationale leden). Als director bepaal je mede het beleid en probeer je lijnen voor de toekomst uit te zetten. De board bestaat uit zes leden. Ik ben de eerste niet-Amerikaanse verpleegkundige die gekozen is voor deze functie. Best bijzonder  en een behoorlijke verantwoordelijkheid.”

Klopt het beeld van Amerikaanse traumaseries als ER?
Joop: ”Het geeft niet een heel realistisch beeld, vind ik zelf. Het gaat vaak alleen maar over de ernstige gevallen, terwijl er daarnaast ook veel ‘klein leed’ is. Juist de afwisseling hierin vind ik het meest leuke aspect van mijn vak. Het ene moment help je bij de opvang van een verkeersslachtoffer en even later help je iemand met een klein sneetje in de vinger. Vaak zie je in die Amerikaanse traumaseries dat de aandacht voor het werk van de medici de boventoon voert. Dat valt hier gelukkig wel mee.“

De wereld over voor Eurocross
“Ik heb ook een freelancebaan als repatriëringsverpleegkundige bij Eurocross, een van de alarmcentrales in Nederland. Als Nederlanders ziek worden in het buitenland en medische of verpleegkundige zorg nodig hebben tijdens hun terugreis, word ik overgevlogen. Ik begeleid ze dan terug naar Nederland. Dat kan vanuit de hele wereld zijn, maar meestal binnen Europa. Al ben ik bijvoorbeeld ook wel eens naar Nieuw-Zeeland geweest om een patiënt op de terugweg te begeleiden. Ik doe dit vijf tot tien keer per jaar.”

Mis je Winterswijk nog?
“Ik mis af en toe de rust van Winterswijk. In het westen is het toch allemaal wat hectischer. Natuurlijk mis je ook de nabijheid van familie. Mijn zus woont in Hengelo (G.) en mijn broer met zijn gezin in Winterswijk. We hebben in de Achterhoek ook een vriendengroep waar we nauw contact mee hebben. Zoals met Anja van den Hurk. We zaten samen op achtereenvolgens kleuterschool de Zwanenpol, de Kohnstammschool , de HBS en we gingen beiden naar Doetinchem om de verpleging in te gaan.”


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen