Joske Meerdink (27) zegde goede baan bij Qmusic op om terug te keren naar geboortegrond

26 september 2018

‘Winterswijk is een magneet die me terugtrok’

Ze werkte als radioproducer bij de publieke omroep en regisseerde de uitzendingen van Jeroen van Inkel bij Qmusic. Toch zegde ze haar baan in het westen op om terug te keren naar de Achterhoek. Na negen jaar had Joske Meerdink (27) het wel gezien in het westen. “Bij de Albert Heijn keken mensen me raar aan als ik ze gedag zei.”

Door Jan Ruesink

“Ik heb een hart van staal en thuis is een magneet”, zingt Daniël Lohues in het nummer A28. Het was precies het gevoel dat Joske Meerdink had als ze op vrijdagavond vanuit het westen weer naar de Achterhoek reed. Niet dat de geboren en getogen Wooldse een hekel had aan haar haar werk en leven in het westen, “want ik had echt een mooie baan.” Eerst als radioproducer bij de Tros voor Radio 2 en 6 en 3FM en vervolgens als productie-, redactie- en regiemedewerker bij Qmusic, waar ze bekende dj’s als Jeroen van Inkel, Gijs Staverman en Menno Barreveld de uitzendingen doorloodste. “Voor mij een droombaan, want van jongsaf aan wilde ik al met bekende sterren werken en daarom heb ik ook media & entertainment-management gestudeerd aan InHolland. Toen ik klein (en naïef) was leek die wereld van glitter en glamour helemaal fantastisch. Ik kreeg bij de radio ook echt kansen, maar daarmee pleegde ik tegelijk roofbouw op mezelf, want ik was op het laatst alleen nog met werken bezig, hoe leuk ook. En in het weekend terug naar Winterswijk, want daar had ik toch mijn familie en vrienden en was ik even uit de hectiek. Ik ging steeds meer het verschil zien tussen die twee werelden. In het Woold zwaai je naar iedereen die je tegenkomt. Maar bij de Albert Heijn in Haarlem keken andere klanten me raar aan als ik ze gedag zei. Ik ben groot fan van Daniël Lohues en elke keer als ik weer naar Winterswijk reed, gingen zijn songteksten over het ‘oosten’ rechtstreeks mijn hart in. Nadat ik ook lichamelijke signalen kreeg dat het niet goed met me ging, heb ik mijn baan opgezegd. Ik ben opgegroeid met ruimte om me heen. Elke dag vanaf de ontbijttafel keek ik het coulissenlandschap van het Woold in. Dat was mijn kader, mijn houvast en dat miste ik. Veel collega’s snapten dat niet, want ik kreeg altijd opmerkingen als ‘ga je weer op trekker rijden?’ en ‘hebben ze daar wel stroom?

Het waren ook de vrienden die Joske miste. “Onze vaste vriendengroep van 24 mensen inclusief aanhang is eigenlijk al vanaf groep 1 van de OBS Woold bij elkaar en als de Potwottels (vrij vertaald belhamels) doen we elk jaar mee aan het Wooldse corso. Die vriendschap is zo ontstaan, gegroeid en altijd zo gebleven. De meesten wonen ook nog in de buurt en buiten zo’n grote groep heb ik ook weinig tijd voor nog meer vrienden. En die onvoorwaardelijke vriendschap ben ik nog nergens anders tegengekomen.”

Met haar hoofd al terug in het Woold stuurde Joske een open sollicitatie bij Omroep Gelderland en daar kon ze in maart vorig jaar beginnen op tijdelijke basis, wat inmiddels is omgezet naar een vast contract. “Als communityredacteur, dus de social media beheren. Items van verslaggevers terugmonteren tot korte, pakkende filmpjes.”

Eén probleem was er wel bij haar terugkeer: woonruimte. “Ik woon nu nog bij mijn ouders, want in de buurtschappen is het voor jongeren praktisch onmogelijk een woning te krijgen. Boerderijen zijn te duur en worden gekocht door ouderen uit het westen en er mag bijna niet worden bijgebouwd. Er zijn wel ouderen die kleiner willen wonen en zo ruimte kunnen maken voor jongeren en jonge gezinnen, maar die doorstroming is er nauwelijks omdat er geen kleinere woningen zijn. Dat proces is slecht voor de leefbaarheid. De scholen lopen leeg en nieuwkomers doen lang niet allemaal mee aan het sociale leven. Toen mijn hoofdredacteur bij Omroep Gelderland dit hoorde was hij verbaasd en enthousiast tegelijk: waarom maak je daar geen documentaire over? En dat ga ik nu doen, praten met bestuurders, makelaars en bewoners. Ik laat dan ook zien hoe we hier leven. De cameraman was onlangs bij het Woolds feest en snapte er al niets van: met z’n allen meerijden in een optocht waar niemand langs de weg staat en vervolgens op een houten vogel schieten en als je wint een rondje voor de hele tent moeten betalen, wat is daar leuk aan?”

Joske heeft nu anderhalf jaar naar een woning gezocht en heeft haar zoektocht uitgebreid tot het dorp. “Maar ook in Winterswijk is het voor starters heel lastig. Vind maar eens iets onder de twee ton, zeker als je dat alleen moet opbrengen. Zonder overbieden heb je weinig kans.” Toch is het haar onlangs gelukt om een authentieke twee-onder-een-kapper te bemachtigen, waar ze nu druk aan het klussen is.

Mist Joske nog iets uit haar periode in het westen? “Nou, wat ik soms mis is de anonimiteit. Dat je om elf uur ’s avonds gerust nog naar de bioscoop of zo kunt gaan zonder dat iemand daar wat van zegt. Hier weet iedereen dat dan direct. Maar spijt, nee. Ik weet nu dat het niet vanzelfsprekend is hoe mooi het hier is. Wat zong De Dijk ook alweer? Iets van je weet pas wat je mist, als ze er niet is..”

Kleertjes voor premature baby’s in SKB

Een van Joske’s hobby’s is kinderkleding maken. “Van huis uit meegekregen van onze moeder, broeken inkorten, poppenkleertjes maken. Toen ik voor mijn neefje Joep kleertjes had gemaakt, zei iedereen: daar moet je iets mee gaan doen en zo heb ik Jouwes made by Joske opgezet, zelfgemaakte baby- en kinderkleertjes vanaf maat 50. Maar er kwam ook een vraag naar nog kleinere maten, voor couveusebaby’s. Dat is zo’n mooi en dankbaar werk, dat ik nu vrijwillig kleding voor premature baby’s maak voor het SKB. Ik ben nu een voorraadje kleding in maat 44 aan het aanleggen en kan dan direct leveren als er vraag naar is. Te vroeg geboren baby’s zijn heel kwetsbaar en er mogen dus geen harde knopen en ritsen aanzitten. Ik gebruik ook poppenklittenband en het hesje is zo ontworpen dat-ie niet over het hoofdje hoeft te worden aangetrokken.”

Wie interesse heeft in de kleertjes voor premature baby’s of ouders kennen die daar behoefte aan hebben, kan contact met Joske opnemen via Facebook/jouwesmadebyjoske.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen