Kabáng! – column Domien Esselink

30 juli 2019

Kabáng! Kabáng! Kabáng! Dan opeens stilte. Een scheut vooruit! En wéér kabáng!

Mijn eerste ervaring met een MRI-scan vertoont overeenkomsten met de laatste raadsvergaderingen in Winterswijk met betrekking tot de kadernota. Het inspreken door de fractievoorzitters van de politieke partijen verloopt rustig, totdat veelal dezelfde gezichten interrumperen. Dan gaat de toon omhoog en als het antwoord niet naar de zin is, neemt de opwinding nóg meer toe.

Er is een top drie van insprekers en héél verrassend, alle drie behorend tot de oppositie.

Op drie: Tom van Beek van Voor Winterswijk. Krom gebogen voor de microfoon, het overhemd ruim over de rand van de spijkerbroek, een westerse tongval waarbij de woorden worden afgebeten. Soms een verrassende insteek, soms een open deur zonder vraagteken. Oftewel: meer een mededeling dan een vraag, praten om het praten.

Op twee: Wim Wassink van het CDA. Als fractievoorzitter van de coalitiepartij CDA vooral stil, als voorman van oppositiepartij CDA bovenal opspringend en niet aflatend. De koning van het eindeloos vissen naar dat ene antwoord, dat hij niet krijgt. De sluiting van zwembad Jaspers wordt echt niet aangekondigd, het gaat om toekomstbestendig zwemonderwijs. Jajaja… Waarna Wassink met een smalende grijns weer gaat zitten. Zuur gezeur zonder resultaat.

Op één: ‘Miss Bizar!’ Oftewel Loes ten Dolle. De jonge parel van D66 die de partij weer een gezicht heeft gegeven in Winterswijk. Heerlijk onbevangen, niet te bang er met een gestrekt been in te gaan. Een politiek talent dat Winterswijk mag koesteren, want een Loes ten Dolle is slechts één Achterhoekse gemeente gegeven! Maar er is ook een valkuil: overacting zoals bijvoorbeeld een te vaak ‘bizar!’, waardoor de dreiging van een gimmick ontstaat; een kunstmatig trucje dat zijn doel voorbij schiet. Zou zonde zijn.

Tussen al die heftigheid door probeert coalitiepaus Henk Jan Tannemaat alle kritiek met forse tegenzin en zichtbare irritatie te pareren. Is toch niet nodig al die tegenspraak, ‘we’ zijn toch samen bezig met de toekomst van Winterswijk? Ja, dat klopt, maar hij trekt aan de touwtjes, die anderen niet… Daarom is een rol in de oppositie ook niet geschikt voor de coalitiepaus.

Die scherpe debatten maken twee dingen duidelijk: de verstoorde relaties tussen enerzijds Winterswijks Belang en CDA en anderzijds VVD en Voor Winterswijk van ex-VVD’er Van Beek. De kleine zaal in De Storm heeft tijdens de kadernota-debatten de intensiteit van een mri scan, die de onderlinge verhoudingen feilloos bloot legt.

Na de zomer gaat het weer van kabáng!

 

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen