Kapper Gerald viert 12,5 jarig jubileum met eigen salon

19 mei 2017

Kapper met hart voor het theater

Kapper en ‘theaterdier’ Gerald Borkent-Dekker zit dit jaar 35 jaar in het kappersvak, waarvan 12½ jaar met zijn eigen Haarstudio Gerald. “Je moet bij de tijd blijven. Ondanks al mijn hobby’s volg ik met het team regelmatig cursussen om van de laatste haartrends op de hoogte te blijven. Mijn vak is belangrijker dan mijn hobby’s.”

Door Betty Wassink

Gerald (bijna 51), zoon van Benny Dekker, die bij autorijschool Te Winkel werkte, groeide op aan de Goudenregenstraat, waar zijn moeder nog steeds woont. Aan de Wooldseweg vond hij in 2004 – na jarenlange ervaring bij diverse kappers – zijn eigen stek. Bij ons bezoek legt hij de laatste hand aan een theatrale pruik voor een speelster van Sweeney Todd, de voorstelling van Musical Producties Gaanderen (MPG). Zelf speelt hij daar ook in mee, net als bij het Steengroevetheater en het Winterswijks Muziektheater (WMT). “Daarbij doe ik ook het kapwerk. Soms ben ik maanden bezig met allerlei pruiken; dan wordt het deels werk, maar bij WMT doe ik de kapsels gewoon voor de vereniging, want zonder vrijwilligers kan een vereniging niet bestaan.”

 

Toneel en danswedstrijden In 1979 ging hij op dansles bij Meijler, waar hij al snel gefascineerd werd door het wedstrijddansen. “Ik heb heel lang latin- en ballroomwedstrijden gedanst met Inge Aalders, Conny Niënhuis en Cheryl Freriks. Al met al heb ik wel twintig jaar gedanst, met Up With People als grote tussenpauze. Vanaf zomer 1991 reisde ik daarmee een jaar door Amerika.” Gerald speelde ook al vroeg toneel. Als 15-jarige kwam hij via een echtpaar dat hij kende van de danswedstrijden bij het ‘ambtenarentoneel’, een toneelgroep van belastingambtenaren. “Als jonge jongen was ik heel welkom bij die toneelclub, waarmee we twee jaar een voorstelling in het Cultureel Centrum hadden en in bejaardenhuizen optraden. Daarna kwam ik via mijn tante bij toneelvereniging OBK in Miste, waar ik heb gespeeld totdat ik naar Amerika ging.”

 

Loopbaan Zijn kappersloopbaan begon bij kapper Joop Doevelaar, toen hij nog op de leao zat. “Het eerste jaar op de kappersvakschool werkte ik bij Joop Wevers: vijf dagen werken, een dag naar school.” Na zes jaar bij kapsalon De Beukelaer in Aalten gewerkt te hebben, kwam hij bij Henk Bosman aan het Weurden. “We kenden elkaar van kapwedstrijden, waar ik vaak aan deelnam. Henk Bosman was als dameskapper een gevestigde naam in de internationale kapperswereld. Ik was inmiddels gediplomeerd herenkapper en dat werd een vruchtbare samenwerking. Onder zijn auspiciën won ik destijds ook een aantal scholenwedstrijden.”

 

Up With People

In 1987 kwam Up With People op zijn pad door een voorstelling in Winterswijk. “Ik werd zo enthousiast, dat ik me daarvoor heb aangemeld. Een jaar later nam ik ontslag bij Henk Bosman om naar Amerika te gaan, waar ik vooral hoopte veel te kunnen dansen. Zingen had ik nog niet echt gedaan, maar mijn zangstem bleek goed genoeg voor microfoonversterking. Die combinatie van zang en dans vond ik nog veel leuker.”

Up With People heeft hem gevormd. “Als je met 120 studenten en 20 stafleden van 22 nationaliteiten een jaar lang rondreist leer je veel over jezelf en leert ook andere culturen kennen en waarderen.”

Gerald was 25 tijdens de tour. “Vorig jaar was het 25 jaar geleden en hadden we een reünie, waar de mensen die destijds 18-19 waren, wel erkenden dat ze meer fladderden dan de wat ouderen, die er serieuzer in stonden. Ik wilde ook nog leren over het reilen en zeilen achter de coulissen van zo’n productie, waarvoor ik dat jaar een soort internship heb gevolgd.”

Combinatie Na Up With People wist Gerald, dat hij van het theater niet zijn werk wilde maken. “Al die glitter en glamour is uiteindelijk gewoon een baan. Vanaf dat moment wist ik, dat het kappersvak mijn beroep was, met als grote hobby het theater. Ik vond daar gelukkig een mooie combinatie in, want ik kon weer aan de slag bij Henk Bosman en werd gevraagd om bij het Winterswijks Operette Gezelschap – zoals WMT toen nog heette – te komen spelen. Dat was niet helemaal mijn genre, maar het maakt niet uit wat je speelt. Samen met anderen het publiek een mooie avond bezorgen, dat maakt het zo gigantisch leuk.”

“Ik heb nog tien jaar bij Henk Bosman gewerkt en daarna werd ik bedrijfsleider bij een kapsalon in Gaanderen. Twee jaar later heb ik Haarstudio Gerald geopend.”

 

Twee verenigingen

WMT-regisseur Jasper Korving vroeg voor een openingsceremonie van de Nijmeegse Vierdaagse acteurs van WMT en MPG uit Gaanderen. “Daar heb ik toen mensen van MPG leren kennen. In 2012 deed ik bij WMT niet mee aan A Christmas Carol, want dat kon ik niet combineren met de decemberdrukte in de kapsalon. De zomer daarop speelde MPG de musical Hair waarvoor ze mannen zochten. Zo kwam ik bij MPG, waar ik dat jaar een groepje vrienden heb gemaakt dat nu nog steeds een vriendengroep is.” Na één jaar Hair bleef Gerald hangen bij MPG, “dus ik speel nu bij twee verenigingen. Gelukkig begrijpt Bart, mijn partner, dat ik twee of drie avonden weg ben voor mijn hobby. Hij schildert bij de WAS en heeft een groentetuin bij D’n Goarden. We hebben beiden ons eigen liefhebberij, maar ik ben de drukke van ons tweeën. Wel fijn, dat ik een rustig thuisfront heb.”

 

Steengroevetheater

In augustus speelt Gerald in ‘Cinema-Hooray for Hollywood!’ in de Steengroeve de slechterik The Joker uit Batman. “Ik ben heel blij met dat personage, omdat ik daar qua spel heel wat uit kan halen. En ik vind het leuk om naast het kapwerk dat ik voor het Steengroevetheater doe, ook mee te spelen.”

 

Haarstudio Gerald 12½ jaar jong

“Dat we nu ons jubileum kunnen vieren is mede te danken aan mijn fantastische team van drie kapsters, waarvan twee al meer dan tien jaar voor me werken.” Met diverse leuke acties kreeg het jubileum een feestelijke tintje. Tot 3 juni zijn er nog jubileumacties bij Haarstudio Gerald.

 

Hoe lang ga je door?

Gerald lachend: “Op z’n minst tot aan mijn pensioen, maar dat ligt ook aan de regering. In principe is dit een vak dat je tot op hoge leeftijd zou kunnen doen. Ik ben op mijn 15e begonnen, maar ben het nog lang niet moe!

https://www.facebook.com/haarstudiogerald

https://www.facebook.com/gerald.borkentdekker

 

Gerald Borkent-Dekker als Jonker Frish in het Steengroevetheater. “Een van de mooiste rollen die ik mocht spelen.”

Foto: Sanne Wevers

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen