Kerk Meddo heeft traporgel na eeuw van omzwervingen terug

20 november 2017

WINTERSWIJK-MEDDO – De Johannes de Doperkerk in Meddo heeft haar harmonium of traporgel na ruim 110 jaar van vele omzwervingen terug in het kerkgebouw, zo meldt de parochie Sint Ludger op haar website.
Het harmonium uit circa 1880 was in gebruik in de Meddose katholieke kerk tot 1906, toen het werd vervangen door een groot pijporgel. Meddonaar J. Heming kocht het afgedankte orgel voor 50 gulden. Zijn zoon Dorus Heming was decennialang dirigent van het kerkkoor en kon zo thuis de stukken instuderen. De buurjongens Koldeweij waren erg gecharmeerd van het instrument en Frans Koldeweij kreeg het harmonium na het overlijden van Dorus Heming. Frans was zelf rond 1987 enkele jaren organist van het kerkkoor. Toen hij later op zichzelf ging wonen in Meddo, verhuisde het instrument een aantal jaren naar een opslag. Na Frans’ overlijden in 2002 werd het harmonium verloot onder de neven en nichten en kwam terecht bij zijn nichtje Maja Heinen-Bomers. Zij wilde het na een tiental jaren wel weer kwijt en schonk het vervolgens aan haar oom Henk Koldeweij.
Restauratie
En nu is het uitgeleend aan de kerk, terug op de plek waar het jaren dienst heeft gedaan. Maar meerdere delen van het houtwerk bleken los te liggen. De deuvels en koperen schroeven werden vervangen en alles is weer goed vastgezet. Ook is een houten plateau gemaakt om te voorkomen dat vocht en kou optrekken vanuit de tegelvloer. “Uitwendig ziet het er nog prachtig uit, maar het functioneert niet meer”, aldus de parochie. “De balgen voor de luchttoevoer lijken lek. Misschien is een restauratie in de toekomst mogelijk en kan de kerkmuziek, zoals het in de beginjaren van onze kerk klonk, ten gehore gebracht worden.”

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen