Kerktoren heeft zijn haantje weer

12 juli 2019

WINTERSWIJK – De Jacobstoren heeft vandaag zijn vertrouwde haantje teruggekregen. Wethouder Wim Aalderink, gedeputeerde Peter Drenth en smid Joost Bosman plaatsten samen de haan weer boven op de kerktoren aan de Markt. Een enorme hijskraan bracht het drietal naar de top van de toren.
Op 26 maart werd de haan samen met de wijzerplaten verwijderd van de toren. Na 73 jaar in weer en wind te hebben gedraaid was de haan aan een opknapbeurt toe. De laatste reparatie van de haan dateerde uit 1946. De haan was in goede handen bij ambachtelijk vergulder Steven Voshart van ‘Reinaert Vergulders’ uit Groenlo.
Naast de gedeputeerde waren ook de omwonenden van de Jacobskerk uitgenodigd om de steigers te beklimmen. Zij kregen in groepen een rondleiding op de steigers en konden zo van dichtbij zien hoe de vakmensen als bijvoorbeeld een steenhouwer hun vak uitvoeren. William Slotboom van Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk gaf een toelichting op de werkzaamheden die zijn uitgevoerd.
De omwonenden, ambachtslieden de gemeente Winterswijk en de provincie Gelderland kregen de mogelijkheid hun namen te noteren op een document. Met dit document kunnen mensen in de toekomst nagaan wie op 12 juli 2019 aanwezig zijn geweest bij de terugplaatsing van de haan en het torenkruis op de Jacobstoren. Dit document wordt in een koperen koker teruggeplaatst in de ballon onder de haan.

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen