Kerst in de kerk: aandacht voor het kwetsbare

17 december 2019

WINTERSWIJK – Volgende week wordt een van de kerkelijke hoogtepunten van het jaar gevoerd. Kerstmis is voor de grootste plaatselijke kerkgemeenschap, de Protestantse Gemeente Winterswijk met 4500 lidmaten, altijd een mooie gelegenheid de bezoekers een boodschap mee te geven om over na te denken. “De geboorte van Christus staat symbool voor het kleine en het kwetsbare in de samenleving”, zegt dominee Freerk Hovinga in een interview met Verrassend Winterswijk, net als de 50+Krant een uitgave van Te Loo Media.

Door Jan Ruesink
Op kerstavond naar de kerk gaan is voor veel mensen een mooie traditie. De plechtige sfeer, de grote kerstboom, de vele lichtjes en het vertrouwde Ere zij God en Gloria in Excelsis Deo klinken altijd weer indrukwekkend, zeker met begeleiding van zangkoor of muziekvereniging. Waar op een gewone zondag maximaal zo’n driehonderd mensen in de kerkbankjes zitten, trekken de twee diensten op kerstavond doorgaans ruim 800 gelovigen. Plus die van de diensten op eerste Kerstdag in de Zonnebrinkkerk en Jacobskerk.
Moderner
Onder de kerkgangers zitten veel leden en niet-leden van de Protestantse Gemeente Winterswijk (PGW) die maar een of twee keer per jaar een dienst bijwonen, weet dominee Freerk Hovinga (foto). “En die zijn wat mij betreft even welkom. Winterswijk kent een grote vrijzinnige traditie, waarbij veel kerkleden vooral bij hoogtijdagen naar de dienst komen. Ik vind het dan altijd mooi om die incidentele bezoeker te laten zien dat de kerk met de tijd meegegaan is, niet meer dezelfde als die van dertig jaar geleden. Er zijn met het Nieuwe Liedboek modernere gezangen bijgekomen en zeker met kerst is de preek toegankelijk en de dienst niet hoog-liturgisch. Het kerstverhaal leent zich ook bij uitstek voor de verbinding met de actualiteit. In mijn vorige kerstpreek had ik het over het feit dat voor Jezus geen plek in de herberg was en dat Jozef en Maria moesten vluchten omdat alle jonggeborenen gedood zouden worden. Dan kun je zo de parallel trekken met de huidige vluchtelingenproblematiek. In de Bijbel wordt Christus’ geboorte niet verteld vanuit het grote, politieke perspectief, met Keizer Augustus in Rome, maar vanuit het kleine Bethlehem en het kwetsbare kind dat in een kribbe in een stalletje geboren werd, met de herders uit het veld die het kind kwamen aanbidden. Dàt zijn de hoofdrolspelers, de machthebbers vervullen slechts een bijrol. Zo moeten we ook nu aandacht hebben voor de zwakkere, de kwetsbare en mensen zien als een individu, niet als onderdeel van een grote stroom.”
Volle kerk
Hovinga leidt dit jaar zelf een dienst op Eerste Kerstdag, dominee Berdie Marsman gaat dit jaar in de twee kerstnachtdiensten voor. De dominees van de PGW spreken vooraf wel praktische zaken af, maar thema en toon van de preek bepalen zij zelf. In de Jacobskerk passen ongeveer 450 bezoekers en die zit op kerstavond vaak wel vol. “Vorig jaar konden we zelfs enkele mensen niet meer toelaten, zo druk was het”, weet Hovinga. Voor wie de dienst niet kan bijwonen, is er gelukkig altijd nog de mogelijkheid die via internet-radio te volgen en ook in de verzorgings- en verpleeghuizen worden rond kerst meerdere diensten gehouden.
Voor Hovinga is het belangrijkste van een kerstdienst “dat iedereen, regelmatig kerkganger of niet, zich welkom voelt en met een goed gevoel de dienst verlaat, het liefst met iets om over na te denken of te praten. Je houdt daarbij natuurlijk ook rekening met de samenstelling: is het een gezinsdienst of volgen kinderen een nevendienst.”
Top 2000
Wie na de ingetogen kerstsfeer behoefte heeft aan uitbundigheid, kan twee weken later helemaal los gaan bij de Top2000-dienst op 12 januari in de Zonnebrinkkerk. Deze dienst staat helemaal in het teken van popsongs die je kunt vertalen naar deze tijd en kunt linken aan Bijbelverhalen. Er is een gelegenheidskoor, maar zelf fanatiek meezingen mag natuurlijk ook. De echte popkenners komen twee weken daarna helemaal aan hun trekken, want op zaterdag 24 januari wordt in Den Angang een Top 2000 Event gehouden, met quizmaster en muziek.

Kerstdiensten van de PGW
Op dinsdag 24 december om 21.00 uur zal de Eendracht aan de kerstnachtdienst meewerken en om 23.00 uur de Jacobscantorij. In deze diensten gaat ds. Berdie Marsman voor.
De volgende morgen, op woensdag 25 december is er een dienst voor jong en oud in de Zonnebrinkkerk (gezinsdienst), waarin iets speciaals georganiseerd wordt voor de kinderen. In deze dienst gaat kerkelijk werker Petra Veerbeek voor.
Ook is er die morgen om 10.00 uur een dienst in de Jacobskerk m.m.v. Christelijk Gemengd Koor HZV. Daar zal ds. Freerk Hovinga voorgaan.
Op 1e kerstdag is er ook een dienst in de Pronsweide om 10.45 uur, waarin ds. Hanny Wassink voor zal gaan.
Meer informatie: www.pgwinterswijk.nl

Hoofdfoto: De Zonnebrinkkerk tijdens kerst (foto Ans ter Horst)


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen