Kerst ook in Winterswijk piektijd voor inbrekers

23 december 2019

WINTERSWIJK – In 2017 waren er in Winterswijk zes woninginbraken rond de kerstdagen, vorig jaar waren dat er maar liefst negen. Dat de laatste week van het jaar het meest populair is onder inbrekers is algemeen bekend, maar als zo’n inbraakgolf in je eigen dorp gebeurt maakt dat diepe indruk. Tijd dus om eens even stil te staan bij dit gebeuren. Verrassend Winterswijk, net als de 50+Krant een uitgave van Te Loo Media, sprak met (digitaal) wijkagent Berend Jager en gedupeerde Gerard Wieringa.

Door Wim Ruesink
Berend Jager (foto) weet als agent goed wat mensen overkomt als er bij ze ingebroken wordt. “Het is een trieste gewaarwording voor de mensen die getroffen worden door een woninginbraak. Thuiskomen van een gezellige avond en dan zien dat je huis overhoop is gehaald. Vorig jaar vonden bijna alle inbraken rond de kerst plaats in de avonduren, terwijl de bewoners weg waren. Hoe ze weten dat bewoners niet thuis zijn? Vaak staat er dan geen auto meer op de oprit, of men heeft gezien dat families het huis uitgaan. Maar men kan bij woningen ook gezien hebben dat men thuis is en dan gaat men een deurtje verder. Het afgelopen jaar zagen we dat er veelal kleine spullen werden weggenomen uit de woningen zoals sierraden, contanten, kleine technische apparatuur, het moet snel in een tas kunnen. Men gaat echt niet meer met een grote plasmatelevisie onder de arm de deur uit. Zo’n inbraakgolf als vorig jaar is echt onvoorspelbaar. Onvoorspelbaar in de zin van waar ze plaatsvinden, maar niet onvoorspelbaar dat ze plaatsvinden. We weten immers dat er elk jaar rond kerst veel wordt ingebroken. De inbraakgolf van 2018 vond verspreid over heel Winterswijk plaats. Helaas zijn die inbraken niet opgelost.”
Tips
Jager heeft wel wat tips: “Zorg dat ‘s avonds de gordijnen dicht zijn als er niemand thuis is, laat verlichting aan, zorg dat het er bewoond uitziet. Iedereen weet dat goed en veilig sluitwerk belangrijk is. Vaak is dat er ook wel, maar laat dan ook geen ladder in het oog staan, geen raampje openstaan. Het is best moeilijk om zo scherp te denken rond die dagen. Iedereen is in vrolijke stemming, misschien is er in huis nog wel gegourmet en wordt er net voor vertrek naar vrienden of familie nog gauw een raampje opengezet. Iedereen springt op weg naar een gezellig samenzijn in de auto, eentje komt er nog snel even weer uit om binnen een jas op te halen en draait vervolgens de deur niet op slot. Zo gaat het helaas nog te vaak.”
Zie je mensen in de wijk die zich wat vreemd gedragen, spreek ze aan, zegt Jager. “Als ze slechte bedoelingen hebben vertrekken ze vaak gauw weer zo, is onze ervaring. Er wordt ook wel gesuggereerd dat slachtoffers van woninginbraken op sociale media hadden aangekondigd dat men van huis ging en zodoende dus zelf ook ‘medeschuldig’ waren. Dit is echt niet zo. Al zet je het op social media, dan nog geloof ik niet dat dadergroepen vanuit bijvoorbeeld Utrecht naar Winterswijk rijden omdat Bep en Joop op Facebook hebben aangekondigd uit te gaan eten op eerste kerstavond. ”Natuurlijk is het verstandiger om bij thuiskomst pas wat over die gezellige avond op Facebook te zetten om elke kans uit te sluiten, maar laten we niet overdrijven en gelijk met de vinger wijzen”, aldus Jager.
Kerstgedachte
“We zullen de komende tijd waar mogelijk (social media, maar ook mogelijk in de kranten) de mensen attenderen op de verhoogde kans op inbraken rond de kerst. Niet iedereen is immers in kerstgedachten die dagen. Ook loopt er dezer dagen een project met een politiestudent die in samenwerking met anderen, zoals de gemeente, aan voorlichting en preventie gaat doen. Tot slot, bel bij verdachte situaties altijd 112. Ook is aan te bevelen de site www.buurtpreventie-winterswijk.nl eens te bekijken”, zo besluit Berend Jager.

 

“Eén grote puinhoop in ons huis, verschrikkelijk”

De familie Wieringa uit Winterswijk was vorig jaar een van de gedupeerden van een woninginbraak rond de kerst. Gerard Wieringa: “Je wilt niet weten, van onder tot boven in huis, alles was overhoop getrokken. Zelfs de diepvries en de magnetron hadden ze doorzocht. Op slaapkamers hadden ze de matrassen op kop gegooid en zelfs achter de zolderschotten waren ze geweest. Overal lagen kleren en spulletjes.Het was één grote puinhoop, verschikkelijk. Ze hadden uiteindelijk alleen wat geld meegenomen. We hadden bij onze afwezigheid de verlichting aangelaten, gordijnen dichtgedaan, echt overal aan gedacht. Achteraf bleek dat op een van de slaapkamers het raam iets op een kiepstand stond, zo zijn ze naar binnengekomen. We hebben de politie gelijk gebeld en die kwamen direct en ons is slachtofferhulp aangeboden. Daags erna kwam nog de technische recherche. Daarna nooit meer wat vernomen van de politie.” In een reactie hierop laat Berend Jager weten dat dit wel gebruikelijk is om te doen.

Tot slot nog een aantal nuttige tips van de politie:
Een inbreker komt een stuk moeilijker uw huis binnen als u alle deuren en ramen afsluit. Bent u thuis? Sluit dan toch alle openstaande ramen en deuren af van de ruimtes waar u zich niet bevindt.
Bent u niet thuis? Maak uw huis onaantrekkelijk voor inbrekers. Leg waardevolle bezittingen buiten het zicht. Die handtas die u over de rugleuning van een stoel hangt, (oplaad-)kabels van laptop of tablet die in het stopcontact steken en de autosleutel die aan het haakje bij de buitendeur hangt: allemaal aandachttrekkers die een bezoekje in uw woning aantrekkelijk maken. Berg waardevolle spullen goed op.

  • Afvalcontainers: zorg dat de inbreker deze niet kan gebruiken om op het dak te klimmen.
  • Ladder: berg de ladder op! Laat deze niet buiten rondslingeren. De inbreker maakt hier graag gebruik van.
  • Sluit uw schuur af en haal de sleutelbos van fietsen.
  • Plaats inbraakwerend hang- en sluitwerk.
  • Sluit ramen en deuren goed af, draai ze op het nachtslot en berg de sleutel buiten het zicht op.
  • Installeer tijdschakelaars en buitenverlichting.
  • Maak afspraken met uw buren om een oogje in het zeil te houden.

Toch slachtoffer van inbraak geworden?
Denkt u dat de inbreker nog binnen is? Bel dan 112 en neem geen risico.
Weet u zeker dat de inbreker niet meer binnen is? Bel met politie via 0900-8844 en volg de aanwijzingen van de collega op. De politie zal bij u thuis de aangifte willen opnemen en direct achtergebleven sporen veiligstellen. Ruim daarom de schade nog niet op. Blokkeer gestolen bankpassen en simkaarten. Bel met de Bankpassen Meldcentrale: 088-3855372, 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen