(Kinder-)Bekkenfysiotherapie bij verstoppingsklachten?

28 november 2018

Herkent u dit? Elke keer als u naar het toilet gaat heeft u harde ontlasting. Er gaat geen toiletbezoek voorbij zonder dat u flink moet persen op uw ontlasting. Of met regelmaat loopt uw ontlastingpatroon helemaal vast. Misschien heeft u juist deze klachten alleen rondom een vakantie. Oorzaak onbekend, uw huisarts kon ook niet veel voor u betekenen.

 

U kent de gevolgen wel. Misschien heeft u wel buikpijn, aambeien, verzakkingsklachten (bal gevoel in vagina) of zit u zo ‘vol’ dat u er oprispingen van krijgt. Wist u dat veelvuldig persen niet goed is voor onze bekkenbodem? Bekkenfysiotherapie kan helpend zijn. Op het moment dat uw vocht- en voedingspatroon geen op- of aanmerkingen kent, kan het probleem in onze bekkenbodem

liggen. Misschien herkent het laatste stukje van uw darm de aandrang onvoldoende. Dit in combinatie met een te gespannen bekken­bodem kan er voor zorgen dat u de ontlasting niet kwijt kunt.

 

Helaas bent u niet de enige! Ongeveer 14% van de bevolking heeft last van verstoppingsklachten; ook wel obstipatie genoemd. Ook bij kinderen komen deze klachten veelvuldig voor. Zowel bij volwassenen als kinderen ontstaat er soms ook de angst om te ontlasten. Als het ontlasten pijnlijk is als gevolg van een aambei of een fissuur (wondje bij de anus), dan kunt u zich wel voorstellen dat u liever een poosje niet ontlast. Alleen door dit uitstelgedrag wordt de ontlasting weer harder en wordt de volgende stoelgang nog vervelender.

 

Wat kan  ik als (kinder-) bekkenfysiotherapeut in dit geval voor u of voor uw kind betekenen? Bekkenfysiotherapie start altijd bij de basis; uitleg over de toilethouding, wat mag wel op het toilet en wat liever niet. Wat is een geschikt moment om naar het toilet te gaan. En mag ik aandrang voor ontlasting nu wel of niet uitstellen? Daarnaast bekijkt de bekkenfysiotherapeut uw vocht- en voedingspatroon.

Eventueel kan ik u doorverwijzen naar een diëtist/voedingsspecialist. Ook wordt de bekkenbodem beoordeeld. Heeft deze te veel spanning om de ontlasting goed door te laten, dan betekent dit dat u ontspanningsoefeningen gaat doen voor uw bekkenbodem. Misschien heeft u wel geen goede controle over de bekkenbodemspier, in dat geval wordt de spier ook getraind. Verder kan de bekkenfysiotherapeut beoordelen of u de aandrang wel juist waarneemt. Zo niet kan u hiervoor ook oefeningen verwachten.

 

Twijfelt u of ik iets voor u kan betekenen of denkt u dat u wat zou kunnen hebben aan een behandeling van mij. Neem dan contact op met Esther Luikenhuis-Voskuil 0543-520070. Bekkenfysiotherapeut bij Fysio Gasthuus, Gasthuisstraat 64, Winterswijk.

 

Naast bekkenfysiotherapeut is Esther in september gestart met de opleiding tot kinderbekkenfysiotherapeut. Hierover in maart meer.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen