Kleinschaligheid kracht van de Vossen

25 mei 2018

75 jaar voetbalclub Vosseveld

 

Het is de oudste nog onder de oorspronkelijke naam bestaande voetbalvereniging van Winterswijk. V.V. Vosseveld viert komende maand haar 75-jarig jubileum. De naar eigen zeggen leukste vereniging van het dorp heeft er geen spijt van buiten de fusiegolf in de plaatselijke voetbalwereld te zijn gebleven. “De kleinschaligheid blijkt aantrekkingskracht te hebben.”

Door Wim Ruesink

In 1943 stak een aantal knapen in café De Steengroeve (ook wel café De Kok genoemd) de koppen bij elkaar om een voetbalclub op te richten. Het was oorlog en er was weinig vertier voor de jeugd. Uit Miste en het Woold kwamen ook geluiden dat men daar een voetbalclub wilde oprichten en ook tegenstanders zocht. Een veld was gauw gevonden, de eigenaar van De Steengroeve had wel een veldje tegenover het café. Later ging men nog naar de Vredenseweg, vervolgens naar een weiland voor de steengroeve, totdat de huidige locatie aan de Horstweg werd betrokken.  De naam van de club lag voor de hand, Voetbal Vereniging Vosseveld (VVV). Nu is dit V.V. Vosseveld, want te veel clubs gebruikten VVV als naam en dat wilde de KNVB niet.
In de beginjaren werd er in verschillende kleuren shirts in een buurtschappencompetitie gespeeld, ook wel Boerencompetitie genoemd.  Tegenstanders waren o.a. Woold (Voor- en Achter Woold), Meddo en Ratum. Op fietsen met massieve banden werden de afstanden naar de buurtschappen overbrugd. Hoefde men zelf niet te spelen, dan ging men toch kijken. Gezelligheid en saamhorigheid stonden voorop. Iets wat nog steeds in het DNA van de Vossen zit. Een leren voetbal (zeldzaamheid in die dagen) werd verkregen door in Rotterdam boter en spek te ruilen voor een handgemaakte voetbal. Zo’n bal was niet zonder gevaar, want door het ijzeren ventiel kon je een behoorlijke hoofdwond oplopen.

Gebeten hond
Begin 2002 haakte voetbalclub Vosseveld af bij de fusiegesprekken die zouden leiden tot FC Trias. Het kiezen voor zelfstandigheid heeft ze jarenlang achtervolgd en de vossen voelden zich de gebeten hond. “Jullie zelfstandig, dan maar je eigen broek ophouden en nergens meer aanspraak op maken”, was de gedachte die bij vele plaatsgenoten leefde. In 2007 kreeg Vosseveld aanvankelijk ook nog te horen dat het moest verhuizen. Inmiddels zijn de verhoudingen, ook met de gemeente, weer genormaliseerd en is Vosseveld een volwaardige club die zijn bestaansrecht ruimschoots heeft bewezen. Ook huist men nog steeds op sportcomplex ‘t Joosthuis waar alle drie velden (met echt gras) en de kantine en kleedkamers in eigen bezit zijn.

Goede keus
Voorzitter Harry Bakker wil het liefst niet achteromkijken naar de fusiegeschiedenis, maar laat weten dat het een goede keus geweest is om als Vosseveld zelfstandig te blijven. ”Er stonden nieuwe mensen op om de kar te trekken, de kleinschaligheid blijkt nu toch zijn aantrekkingskracht te hebben. We hebben alle leeftijdscategorieën goed bezet en hebben leden uit geheel Winterswijk, in totaal zo’n kleine 300.”

Gezelligheid
De selectie van Vosseveld 1 – dit seizoen uitkomend in de vijfde klasse B van de zondagamateurs – verbleef in januari van dit jaar voor een trainingskamp in Spanje. De spelers bezochten de discotheek aldaar vaker dan het trainingsveld. Dit geeft maar weer eens aan dat er bij de Vossen meer speelt dan alleen prestaties. De club straalt duidelijk meer uit dan voetbal alleen, de jeugd komt ook buiten het voetbalveld aan haar trekken. Dropping, deelname aan de Avondvierdaagse en darttoernooien zijn maar een paar voorbeelden van het brede aanbod voor de jeugd buiten het veld. Ook bij de senioren is er meer dan alleen presteren op het veld. Zo staken de spelers afgelopen jaar de handen flink uit de mouwen om te helpen bij de herinrichting van het clubgebouw. Men liet er zelfs trainingen voor schieten.

Jubileumactiviteiten
De club bestaat op 4 juli officieel 75 jaar, maar in het weekend van 29 en 30 juni  wordt het jubileum gevierd. Vrijdagavond 29 juni zal er een 7×7 voetbaltoernooi zijn voor eerste elftallen van plaatselijke voetbalclubs. Zaterdag zijn er activiteiten voor de jeugd en ‘s avonds is er voor de ouderen een feestavond. Ook is er een mooie jubileumverloting op touw gezet. Voor alle info kijk op www.vvvosseveld.nl

 

 

Voorzitter Harry Bakker: “Zelfstandig blijven bleek goede keus.” Foto Sonny Krosenbrink

Even lekker ballen op training jaren 70, vlnr Hans Wiggers, Wim Kobus, Appie Jansen.

 

Vossen uit de oude doos

 

 

Geen club van passanten

Bij Vosseveld blijft men doorgaans lang bij de club. Koos Prins is al decennia hoofdsponsor, Harry Bakker al elf jaar voorzitter, maar ook eerste-elftalspeler en aanvoerder Dennis van Aken (28) is al sinds zijn prille jeugd aan de club verbonden. En de club had met Frank Verheijen een trainer die maar liefst veertien jaar het eerste onder zijn hoede had. “Het zegt wel iets over de club; aantrekkelijk, gemoedelijk en een groot saamhorigheidsgevoel, bijna alle senioren zijn ook vrijwilligers”, aldus de van oorsprong uit Almelo afkomstige voorzitter Bakker.

 

 

Vosseveld geen officiële buurtschap

Niet alle Winterswijkers weten dat Vosseveld geen officiële buurtschap is. Vosseveld wordt weliswaar wel aangegeven met officiële borden, heeft een eigen volksfeest en voetbalclub, maar is geen buurtschap. Vosseveld heeft ook (in tegenstelling tot de buurtschappen) geen postcode met plaatsnaam en staat niet in de atlassen. De postcodegebieden liggen in Kotten, Brinkheurne en Winterswijk. Vosseveld maakte vroeger deel uit van de niet meer bestaande buurtschap Oostdorp-Buurt. Voor de belangenbehartiging richting gemeente heeft men zich aangesloten bij Ratums Belang. Vosseveld (zo’n 370 inwoners) is op de zogeheten Rode Lijst van bedreigde plaatsen in Nederland geplaatst. Die Rode Lijst is een initiatief van uitgeverij plaatsengids.nl. Een van de doelstellingen is aandacht vragen voor bedreiging van de identiteit van kleinere buurtschappen en kernen in ons land.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen