Klompenmakerij Ten Hagen kan de vraag soms amper aan

23 december 2019

WINTERSWIJK – De meeste mensen weten het wel: klompen zijn in de zomer handig om gauw even de tuin in te gaan, ze zijn lekker luchtig, geven geen zweetvoeten en zijn bovendien veilig. Maar klompen als winterschoeisel, daar denkt menigeen niet zo gauw aan. Toch zijn klompen ook het beste schoeisel tegen koude voeten in de winter, ze isoleren en ventileren als geen ander schoeisel. Klompenmaker Ten Hagen maakt ze in alle soorten en maten.

Door Wim Ruesink
Bij binnenkomst bij Ten Hagen aan de Bonninkweg te Winterswijk voel je op je klompen aan dat hier nog een prachtig semi-ambachtelijk product gemaakt wordt, waar jaarlijks duizenden paren klompen de deur uitgaan. Al sinds 1882 worden er bij Ten Hagen klompen gemaakt, al vier generaties lang. De huidige klompenmaker is Herman ten Hagen (64) die bijgestaan wordt door zijn vrouw Greta (60). Zoon Frank (30) staat klaar om als vijfde generatie het vak voor te zetten. Naast het werk in de klompenmakerij hebben de Ten Hagens ook nog een florerende camping aan het Hilgelomeer. “Wij maken het hele jaar door klompen, het meeste is voor de hobby bestemd, mensen die een paar klompen kopen voor in de tuin of bij huis. We kopen het hout zelf in, het komt voornamelijk van hier uit de regio. Onze klompen worden gemaakt van wilgen- en populierenhout.”
“Klompen moeten niet klotsen”
Bij Ten Hagen zijn er klompen in allerlei maten en kleuren en ze hebben een eigen pasvorm. Hierbij kan als maatvoering worden aangehouden dat de gewenste maat klomp circa 2/3e van de schoenmaat is. “Klompen moeten niet klotsen”, aldus Herman. “Ze moeten sluiten in de hak en ruimte geven aan de tenen. Mensen met een hoge wreef of slanke voet adviseren we klompen met een riempje over de wreef. We hebben klompen in allerlei soorten en maten. Ook zorgen wij voor gewenste logo’s of kleuren op de klomp. Een beetje klomp heb je al voor een paar tientjes, afhankelijk van de maat, extra wensen en het houtsoort. Wilgenhout is de iets duurdere houtsoort, maar is ideaal als je bijvoorbeeld door het natte gras moet, want het houdt al het vocht tegen. Klompen zijn ideaal, en …je hoeft geen veters te strikken. Als je hele dagen op klompen loopt heb je zo’n drie paar per jaar nodig. Soms een paar meer doordat op boerderijen tegenwoordig alles vol ligt met ijzeren roosters en de klomp dus eerder slijt. Naast de gangbare klompen hebben verder nog allerlei andere klompen in ons assortiment. Boerengolfklompen, herinneringsklompen, klompen voor reclamedoeleinden, klompen als pennenbakken maar ook souvenirklompen. Ook hebben we klompen voor kinderen. We krijgen wel eens ouders hier met kinderen die door de orthopeed zijn doorverwezen. Kinderen kunnen soms door een voetafwijking niet de gehele dag op schoenen lopen. Een paar uurtjes op klompen lopen zorgt dan voor een andere spierbelasting en kan dus wat verlichting brengen.”
Klomp weer helemaal in
“Een aantal jaren geleden was de vraag naar klompen even wat minder. Nu zien we weer een enorme toename en kunnen we de vraag soms nauwelijks aan, we zijn immers een klein familiebedrijf. Mensen hebben de schroom van zich afgegooid en lopen weer op klompen. Ook de vraag naar allerlei ander soort klompen is toegenomen.”
Van boomstam tot klomp
Rond de klompenmakerij aan de Bonninkweg liggen stapels boomstammen te wachten op het moment dat ze de klompenmakerij in mogen om er vervolgens als klomp weer uit te komen waarna ze aan een tweede leven beginnen. “Het hout wordt hier op een natuurlijk manier gedroogd en daar komt geen droogcabine of iets dergelijks aan te pas.” Het werk van klompenmaker Ten Hagen is het best als ambachtelijk machinaal te omschrijven. Een gedeelte van het productieproces gaat machinaal, maar voordat uit de bollen (de blokken hout) klompen komen, zijn deze al vele malen door de handen van de klompenmaker gegaan. Voorzagen, voorboren, naboren en schuren zijn een paar onderdelen van het proces. Wie de klompenmaker bij zijn machines aan het werk ziet zou denken dat hij dansjes uitvoert. Met zijn heupen en armen maakt hij allerlei bewegingen om de machine de juiste pasvorm in de klomp te geven. Het afstellen van de machines voor de juiste maat of pasvorm vergt enige tijd. Daarom worden de klompen veelal in series gemaakt om het proces vervolgens te doorlopen. Vervolgens worden ze gedroogd en van binnen en buiten geschuurd. Men kan ze desgewenst ook geverfd krijgen. Dit gebeurt met de hand middels een biezentrekker en penseel.

Zwolle massaal op Winterswijkse klompen
Vorig jaar werden ruim honderd populieren langs de Schellerenkweg in Zwolle gekapt. Aanhoudende warmte en droogte werden de populieren fataal. Takken knapten af en men zag zich genoodzaakt de populieren te verwijderen. Dit hakte er in bij veel Zwollenaren. De Schellerenkweg, ook wel de Groene Kathedraal genoemd, maakt onderdeel uit van rondje Zwolle, een populaire fietsronde. De ruim honderd in 1955 geplante Canadese populieren waren gezichtsbepalend.
Om toch een mooie herinnering aan de populieren van de Groene Kathedraal te kunnen houden besloot men om van het hout klompen te laten maken. Via Binthout, een sociale onderneming uit Zwolle, kwam men voor deze speciale opdracht bij klompenmaker Ten Hagen in Winterswijk terecht. De belangstelling uit Zwolle is enorm, er zijn al ruim tweehonderd klompenparen besteld. Binnenkort gaan de op maat gemaakte klompen richting Zwolle.
Interesse in de klomp of in een rondleiding? Op www.hagencampklomp.nl/ alle info

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen