Koken met Bernhard

27 september 2018

Knolselderij, een ondergewaardeerde groente

 

Door Bernhard Harfsterkamp

 

Tegenwoordig kun je veel groenten het gehele jaar door kopen. Ze worden niet alleen meer op de koude grond verbouwd worden, maar ook in kassen. Of ze komen uit landen overal in de wereld. Een beetje rekening houden met de seizoenen is niet verkeerd. De groentekalender, te vinden op internet, is een handig hulpmiddel. Volgens die kalender is de knolselderij beschikbaar vanaf augustus tot maart. Daarna zie ik de knol ook nog, want ze kunnen koel lang bewaard worden. De verse exemplaren zijn nu langzamerhand te koop.

Enige tijd geleden zag ik op de televisie een reportage over een boer die knolselderij verbouwt op zware kleigronden. Om al die klei van de knol af te krijgen heeft de boer een 3,5 meter diep zwembad, waarin deze groente enige tijd wordt geweekt. Daarna kan die gemakkelijker het schone uiterlijk krijgen, dat je aantreft op de markt of in de supermarkt. De knolselderij behoort tot de familie van de schermbloemigen, net zoals bekende groenten en kruiden als peterselie en wortelen.

De selderij wordt op verschillende manieren gebruikt: bij bleekselderij worden de verdikte stengels gebruikt, bij selderij worden alleen de groene bladeren gebruikt en bij knolselderij alleen de wortelknol. De knolselderij is pas in de loop van de Middeleeuwen gekweekt, door zand op te hopen rondom de stengelbasis. De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen gebruikten alleen de groene bladeren en de zaden van de selderij.

In 2017 werd er ruim 101 miljoen kilo knolselderij geoogst in ons land. In totaal is er in dat jaar bijna vijf en half miljard kilo groenten geoogst. Knolselderij gebruiken we in de winter vooral in de erwtensoep. In de zomer is het onderdeel van de knolselderijsalade. De  bekendste variant daarvan is de Waldorfsalade. De knolselderij is geschikt om een aardappelpuree smakelijker te maken en in mijn keuken is het een ingrediënt van vele eenpansgerechten met andere wortel- en knolgroenten. Ook lekker is een aardappel-knolselderijgratin.

 

Wat hebben we nodig voor deze gratin voor vier personen?

·         Een ui, fijngesneden;

·         Een halve knolselderij, schoongemaakt en in blokjes gesneden;

·         Twee grote aardappelen, geschild en in blokjes gesneden;

·         Een stukje blauwe schimmelkaas;

·         Een flinke klont boter;

·         Olie;

·         Bloem;

·         Een kop melk;

·         100 gram geraspte kaas.

 

Hoe bereiden we het?

·         Maak eerst een kaassaus. Smelt de boter in een pan op matig vuur;

·         Als de boter gesmolten is er royaal bloem overheen strooien;

·         Als een en ander klontert, geleidelijk aan de melk toevoegen;

·         Als de saus te dik wordt water toevoegen;

·         Voeg de verkruimelde blauwschimmelkaas toe  en laat op zacht vuur pruttelen, totdat er een egale saus is;

·         Fruit daarna de uien in olie totdat ze lichtbruin zijn en voeg de stukjes aardappel en knolselderij toe. Bak even op matig vuur en laat daarna nog een kwartiertje stoven op zacht vuur;

·         Vet een ovenschaal in en doe daarin het ui-selderij-aardappel-mengsel;

·         Giet de kaassaus er over heen;

·         Bestrooi met de geraspte kaas en zet in een voorverwarmde oven van 200 graden;

·         Na een kwartier kan het gerecht gegeten worden.

 

Wat eten we erbij? Een witlof-knolselderij-walnotensalade en een stukje vis.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen