Koken met Bernhard

24 juli 2017

Sla: blond, rood, rossig, geel en groen

 

Door Bernhard Harfsterkamp

 

Wat is de zomergroente bij uitstek? Als je geen moestuin hebt en groenten alleen bij groenteboer of supermarkt haalt, zul je daar moeilijk een antwoord op kunnen geven. Tomaten? Het hele jaar verkrijgbaar. Sperziebonen? Ook al. Sla? Geen maand dat je het niet kunt kopen. Misschien dat je het aan de prijs kunt zien. Als deze groenten goedkoop zijn, zijn ze in het seizoen. Er is dan veel aanbod van dichtbij.

 

Ik ga voor sla. Toen ik nog regelmatig een blik in moestuinen wierp zag ik dat sla er in de zomer altijd overvloedig groeide. Het is een gemakkelijk te telen groente, die snel groeit en het zaad is niet duur. Bovendien kun je de hele zomer bijzaaien. Zeker, sla heeft wel eens last van een slakje en als je het uit de moestuin haalt krijg je er gratis een zandbak bij. Maar na schoonmaken met overvloedig water is dat snel vergeten en met zo’n mooie slacentrifuge heb je snel weer ‘droge’ blaadjes. Tomaatje en gekookt ei in plakjes erbij, beetje slasaus en zie daar heb je de traditionele sla, die ik in mijn jeugd in de zomer vrijwel dagelijks te eten kreeg. Het paste overal bij.

 

Tegenwoordig zijn er veel slasoorten. Of beter gezegd vooral variëteiten van Lactuca sativa, zoals de wetenschappelijke naam is. Naast de traditionele krop- of botersla heb je ijsbergsla, romanosla of bindsla, krulsla, zoals lollo bionda en lollo rosso, eikenbladsla, aspergesla en batavia

sla. Smaken ze allemaal hetzelfde? Nee, de waterbom ijsbergsla smaakt nergens naar en is toch de populairste variant. IJsbergsla werd voor het eerst geteeld in California en kreeg zijn naam omdat het onder een berg ijs met de trein van West- naar Oost-Amerika werd vervoerd. Nou, deze sla had beter in Amerika kunnen blijven. Geef mij maar de romanosla of kropsla. Maar eerlijk is eerlijk, alle sla bestaat hoofdzakelijk uit water. Echt lekker wordt het pas vermengd met smaken van andere groenten of van een dressing. Bijvoorbeeld met veldsla en rucola of raketsla, slasoorten uit een andere familie die niet van de Lactuca afstammen.

 

Het recept van de Salade ‘Lorenzo’ vond ik in het aardige boekje Salades voor iedere dag.

 

Wat hebben we nodig voor vier personen?

•          Vier rode bieten, geschild, gekookt en afgekoeld;

•          Eén kropje romanosla, fijngesneden;

•          125 gram veldsla;

•          Drie gekookte eieren, gepeld;

•          Twee rijpe peren, geschild en van klokhuis ontdaan.

 

Voor de dressing:

•          Eén eetlepel chilisaus;

•          Twee eetlepels tomatenpuree;

•          Vier eetlepels water;

•          Zes eetlepels olijfolie;

•          Acht eetlepels kruidenazijn;

•          Eén theelepel scherpe mosterd;

•          Twee theelepels suiker;

•          Beetje zout.

 

Hoe bereiden we het?

•          De bietjes in dunne plakken snijden;

•          De eieren in dunne plakjes snijden;

•          Peren in partjes snijden;

•          Meng alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar;

•          Neem een grote schaal en leg de romanosla op de bodem;

•          Leg hier overheen de biet, ei en peer;

•          Schik bovenop de veldsla;

•          Vlak voor het opdienen de dressing over de salade gieten.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen