Komkommermonsters

4 mei 2017

De boktor, weet u het nog? Vijf jaar geleden in juli teisterde het irritante beestje de Beuzenes en omgeving. De larven van die kevers kunnen zich dwars door bomen vreten en zorgen zo voor heel wat ellende. Maar ze hebben Winterswijk ook veel goeds gebracht, zo valt elders in deze krant te lezen. Ze brachten de buurtbewoners dichter bij elkaar en bezorgden Winterswijk veel publiciteit. Wat zo midden in het toeristenseizoen nooit verkeerd is.
Want de boktor kwam keurig in de nieuwsluwe zomer, net als al die andere komkommermonsters. De buizerd opende onlangs het jachtseizoen met zijn aanvallen op hardlopers, momenteel wordt Winterswijk geplaagd door rupsen die buxussen kaalvreten en door immense zwermen klustervliegen. In juni begint de processierups geheid aan zijn jaarlijkse opmars. Nog even en de algen gaan ons zwemplezier vergallen en de engerlingen vreten onze laatste echte voetbalvelden kaal. Godfried Bomans zag het jaren geleden al haarscherp: het formaat van de beestjes groeit naarmate de komkommertijd vordert. Het begint meestal met een klein kevertje in mei en het hoogtepunt ligt in augustus, als het monster van Loch Ness het zich verwaardigt zijn nek boven het water uit te steken.
Maar die beestjes zijn er niet om ons zomerplezier te vergallen: ze draven vooral op voor krantenmakers, tv-ploegen en radioreporters. Want die zijn ’s zomers nog hongeriger dan de vraatzuchtige kevers zelf. De monsters kruipen dus gehoorzaam uit hun holen om de dankbare reporters van kopij te voorzien. Zodra de politiek aan zijn zomerslaap begint, stort het journaille zich gretig op elk miniem insectje, dat binnen een week is uitgegroeid tot een plaag reuzenschorpioenen. Altijd beter dan te moeten melden dat de bouw van het stadhuis vordert of dat de zomerbraderie dit jaar nog spannender wordt.
Kijk, wij weten natuurlijk al lang dat het monster van Loch Ness een truc van de VVV van Inverness is. Net zoals de wanhopige directeur van een zieltogend circus, die altijd even een olifant laat ontsnappen. En dan niet vergeten de journalisten tijdig te informeren. Het werkt altijd.
En dat schept kansen voor Winterswijk. Nu past in ons bescheiden Hilgelo helaas geen Nessie en wilde dieren zijn ook al verbannen uit het circus, dus wat dan wel? Bernhard Harfsterkamp kent vast nog wel een zeldzaam geelblauw hazewindje of paarse populierenfluiter. Daar komen geheid honderden vogelaars op af, met Hart van Nederland en de Telegraaf in hun kielzog. Laat Laurens Tenbergen een frietje vogelpoep erbij bedenken en de plaatselijke horeca heeft er ook nog wat aan. Dus, beste Winterswijkers: maak een onscherpe foto van uw huiskat en meld dat er een katachtig roofdier is gesignaleerd, leg een kippenei in de steengroeve en zeg dat er een nog niet uitgebroede sauriër is gevonden, laat uw drone opstijgen en zeg dat er een ufo is gespot boven het dorp. In Winterswijk is altijd genoeg nieuws. De wijkagent spot een wolf, een pretparkbaas wordt burgemeester of er loopt wel een wandelend dekbed de lokale meubelzaak uit. Maar na de zomer wel stoppen, want dan beginnen gemeenteraden en parlement weer te vergaderen. En dan zien we heel andere fenomenen uit het dierenrijk: haantjesgedrag, vliegen afvangen, slangenkuilen en wespennesten. Leveren net zoveel publiciteit op als boktorren, maar kunnen minstens zo irritant zijn.

Jan Ruesink

jan@devijftigpluskrant.nl


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen