Kottense kerststallen pronken in heel Europa

28 november 2018

Judiths bouwwerken geven kerst extra glans

 

Diep weggescholen in Kotten, vlakbij de Duitse grens ligt de boerderij waar Judith Olthof kerststallen maakt. Wel van hout maar zeker geen houtje-touwtje werk. Judith maakt vol overgave en passie prachtige kerststallen, vrije creaties maar ook op aanvraag. Alles zonder tekening of instructieboekje, gewoon uit het hoofd. Van hout uit de Winterswijkse natuur.

Door Wim Ruesink

De passie voor kerststallen is de uit IJmuiden afkomstige Judith met de paplepel ingegoten. Immers, in het grote katholieke gezin waar Judith deel van uit maakte, bouwde vader elk jaar ook zelf de kerststal. Zo in september begint Judith met de bouw van de kerststallen. “In de zomer ben ik bezig grote tuinschilderijen te maken en ook druk met de paarden. Door de paardensport ben ik veertig jaar geleden ook in Winterswijk beland en nooit meer weggegaan.”


In de voormalige koeienstal die nu is omgetoverd tot knusse woonruimte staan diverse kerststallen van Judiths hand.  Ze vertelt vol passie over haar exclusieve creaties. “Ik ben vaak urenlang achter elkaar aan het werk voor een nieuwe kerststal. Houtchips, takjes, losse stukjes hout, steentjes, wandplanken, mos en tegel- en houtlijm vormen de ingrediënten van de stal. Ik begin met de gebinten opzetten, meestal met pen-en-gatverbindingen. De kerststallen moeten stevig zijn en tegen een stootje kunnen. Een kale kerststal is niks, dus zorg ik ook voor de aankleding. Ook al gaat er veel tijd in zitten, het maakt het wel af. Een verlichting hoort er natuurlijk ook bij. Die maak ik met behulp van kleine trafo’tjes. De verlichting maak ik zelf en mijn eega helpt bij het instaleren ervan, het is zo prachtig als alles het doet. Bosjes hout in de stal, laddertjes, ramen, hooiruiven en nog veel meer waar ik alles mee aankleed. Ook kan ik desgevraagd zorgen voor beeldjes en figuren erbij. Het is verslavend werk, er gaat zeker dertig tot veertig uur per stal inzitten. Ik verkoop ze door mond-tot-mondreclame of aan mensen die erover gelezen hebben. Heel af en toe sta ik ook op een beurs zoals 16 december in Coesfeld, Duitsland. Ook staan er kerststallen bij Eef en Co in de Gierstraat in Haarlem.  De goedkoopste kosten zo’n 75 euro, oplopend tot enkele honderden euro’s, maar dan heb je ook wat voor jaren. Ik maak ze nu ongeveer vier jaar en haal er zoveel energie uit dat ik voorlopig nog wel even doorga. Ik heb er nu zo’n twintig gemaakt en heb er nu weer een aantal klaar staan.”

De kopers van Judiths kerststallen komen uit geheel Europa. Particulieren maar ook kerken, bedrijven en restaurants zijn gewilde afnemers van de houten taferelen.

    

Uniek in zijn soort
“Natuurlijk zijn er wel meer bouwers van kerststallen, onder meer in Duitsland. Daar echter zijn ze allemaal recht en strak. Dat zou ik niet kunnen, er moet beleving inzitten, op een wat speelse manier. Ook al het materiaal dat er in verwerkt zit, komt hier vandaan; houtjes, steentjes takjes mos, alles uit Kotten.  Dat maakt ze uniek in hun soort”, aldus Judith.

Interesse in de prachtige kerststallen van Judith Olthofs hand? Mail naar judith.olthof@kpnplanet.nl

Foto’s: Sonny Krosenbrink

Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen