Leger des Heils is er altijd, ook na de kerst

8 december 2017

De meeste legers leggen met kerst de wapens neer, maar voor het Leger des Heils is de decembermaand de drukste tijd van het jaar. Want dan doen armoede en eenzaamheid altijd het meeste pijn en helpen de heilsoldaten iedereen die het moeilijk heeft. “Maar wij zijn er het hele jaar door”. Want er doemen steeds weer nieuwe problemen op in de samenleving.

Het Leger des Heils is al 117 jaar actief in Winterswijk en het lijkt erop dat ze een strijd voeren die nooit ophoudt.  Waren een eeuw geleden bittere armoede, alcoholisme en verpaupering de grootste noden in de samenleving, tegenwoordig vangt het Leger nog steeds veel mensen op die door het vangnet van de verzorgingsmaatschappij vallen. “We zijn een rijk land, maar lang niet iedereen profiteert daarvan”, zegt Hanny Noorman, ad interim coördinator van het Dienstencentrum Winterswijk van het LdH. “Ook in Winterswijk  heerst armoede, zijn er dak- en thuislozen, vluchtelingen en mensen in psychische nood. Daar komt de digitalisering nog bij. Alles moet tegenwoordig via internet en er zijn veel mensen die geen computer hebben of daar niet mee kunnen omgaan. Die kunnen dan verder in de problemen komen en geïsoleerd raken.” Volgens Noorman is hierdoor een nieuwe tweedeling aan het ontstaan.

Discipline
Het Leger des Heils is een christelijke organisatie die anderhalve eeuw geleden in het arme Oost-Londen ontstond en gericht is op het praktiseren van het geloof in de vorm van maatschappelijke dienstverlening aan mensen met materiële of psychische problemen. Het Leger heeft een militaire organisatievorm, met (heil)soldaten, majoors, officieren en aan het hoofd en aan het hoofd een generaal.  Ze dragen ook allemaal een uniform. “Nee, we zijn niet oorlogszuchtig”, lacht Noorman. “Discipline is wel belangrijk. We helpen mensen in moeilijke omstandigheden, maar we maken ze niet afhankelijk van ons. We helpen ze op een activerende manier.”

Schrijnend
In Winterswijk vragen armoede en eenzaamheid nog de meeste aandacht. Zo deelt het Leger deze maand liefst tachtig kerstpakketten uit aan gezinnen en andere huishoudens in ‘schrijnende omstandigheden’. Verder zijn er veel buitenlanders en vluchtelingen die bij het Leger aankloppen, maar die zich vervolgens zelf vaak ontpoppen tot hulpverlener, vrijwilliger en vertaler, waarmee ze anderen, maar ook zichzelf op de rit helpen. En dan zijn er nog veel jongeren met schulden, daklozen en mensen met psychische of psychiatrische problemen die tussen wal en schip vallen. “Zwervers die onder bruggen slapen zie je hier niet”, aldus Noorman, “maar wel mensen die in een caravan of schuur wonen of van het ene naar het andere adres trekken. Ze hebben bij ons een postbusadres en komen hier op verhaal.”
De Bijbel en het evangelie vormen de basis voor het werk van het Leger, “maar mensen hoeven niet bang te zijn dat ze zich moeten bekeren. Iedereen is welkom om niet of wel te geloven en ze kunnen ook aanhanger zijn van andere religies zoals de Islam.”
Het Leger des Heils draait grotendeels op vrijwilligers, legt corpsofficier Herma Nieuwland uit, die de financiën beheert. Het Leger krijgt zijn geld uit giften, donaties, erfenissen en collectes. Het Dienstencentrum Winterswijk is sinds 2010 onderdeel van het Korps Enschede, waar ook gezamenlijk naartoe wordt gereisd voor de zondagsdiensten. Winterswijk is de enige vestiging in de Oost-Achterhoek; Doesburg en Zutphen zijn de dichtstbijzijnde centra/korpsen. Eigen activiteiten in het pand aan de Spoorstraat in Winterswijk zijn onder meer de kledingwinkel, de kwartaalbijeenkomsten (elke laatste zondag van het kwartaal) en de andere activiteiten. Zo is er een ontspanningshoek, een sociaal spreekuur en een maandelijkse maaltijddag.   Noorman: “We zijn er het hele jaar door en dat is helaas ook noodzakelijk. Gelukkig stapt iedereen hier makkelijk binnen, we zijn laagdrempelig en we zitten ook op een plek waar we goed zichtbaar zijn.”

Kerstpot
De kerst zal dit jaar gevierd worden met een feest voor ongeveer honderd mensen in partycentrum Nijenhuis, op 21 december. En zoals gewoonlijk staat er bij de Hema ook weer een kerstpot waar iedereen geld kan doneren. (De jaarlijkse collecte aan huis is afgelopen week al geweest). Natuurlijk hoopt het Leger voor de kerstdagen ook weer een zang- en muziekgroep op de been te kunnen brengen in de Misterade. “Maar we moeten wel voldoende goede zangers en muzikanten hebben, want als je het doet, moet je het goed doen”.Hanny Noorman: “We zijn een rijk land, maar lang niet iedereen profiteert daarvan”.

 

 

Kerstactiviteiten Leger des Heils

KLEDINGWINKEL. Vrijdag 22 december is de laatste openingsdag van dit jaar. Vanaf 9 januari is de winkel weer open op de vaste dagen.

SAMENKOMST. De laatste zondagse samenkomst van dit jaar zou op oudejaarsdag vallen en is daarom verschoven naar 14 januari.

KERSTMIDDAG/MIDDAG VOOR VOLWASSENEN. Dinsdag 12 december 14.15 uur, tevens laatste Middag voor Volwassenen dit jaar.

KERSTPOT. Zaterdag 16 en 23 december van 10 tot 17 uur, voor de Hema.

KERSTFEEST. Op donderdag 21 december van 13.30 tot 16.45 uur in partycentrum Nijenhuis. Aanmelden hiervoor kan nog bij het Leger des Heils Winterswijk, Spoorstraat 25. (06-51144866 of dcwinterswijk@legerdesheils.nl


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen