Levenstekens

28 september 2017

Verslaafd aan de smartphone?

Door: Loek Heine

 

Ze heeft gelijk en ik smijt mijn telefoon met een boogje op het aanrecht. Na de reactie van mijn dochter “papa, je zit de hele tijd op je telefoon”, heb ik meteen genoeg van dat rotding. Ik ben thuis en zij en mijn vrouw verdienen de aandacht. Ook al was ik aan het werk, ik besef dat ik inderdaad best wel vaak op de telefoon kijk.

 

Het wordt een gewoonte, een automatisme. Het sluipt er in en je moet oppassen dat het geen verslaving wordt. Volgens nationaal onderzoek kijken we gemiddeld vijf keer per uur op onze telefoon. Driekwart van de Nederlanders checkt elke 3 tot 6 minuten zijn smartphone. Onvoorstelbaar. Dat valt het bij mij dus toch nog wel mee. Ook de Breakfree app, die ik heb geïnstalleerd om mijn smartphone gebruik te checken, geeft mij gelukkig positieve respons.

 

Maar sommige mensen zijn volgens mij echt verslaafd en waarschijnlijk hebben ze dat zelf niet eens in de gaten. Ik kan me soms wel ergeren aan mensen en hun gebruik van de mobiele telefoon. Bijvoorbeeld als je met iemand in gesprek bent. Dan pakt de ander ineens zijn telefoon omdat hij een appje binnenkrijgt. De focus van het gesprek is weg. Asociaal? Best wel. En dat terwijl het berichtje helemaal niet belangrijk was. Of ’s morgens, als ik op de fiets naar mijn werk zit, kom ik ook altijd een jonge vrouw tegen die al fietsend echt negen van de tien keer volop met haar telefoon bezig is, terwijl haar dochtertje verveeld achterop zit.

 

Een aantal jaren geleden was het vooral de jeugd die volgens ons de hele tijd ‘op de telefoon zat’, maar tegenwoordig doet de vijftigplusser al niet meer onder voor die jeugd. Komt wellicht ook door de groepen die aangemaakt zijn in WhatsApp. Als je een dag niet hebt gekeken, kunnen er zomaar 100 ongelezen berichten staan. En wat een onzin af en toe. Pfff.

Nu leg ik de telefoon bewust af en toe gewoon even weg of laat ik ‘m binnen liggen als we lekker buiten zitten. Wel relaxed hoor.

 

Toch zou ik mijn telefoon voor geen goud willen missen. Mijn agenda is inmiddels mijn tweede geheugen en de smartphone biedt onder andere door het internet ook heel veel voordelen. Maar het gebruik is inmiddels wel verminderd.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen