Lezing Jan Bollen over het werk van de kolenboer

31 mei 2019

WINTERSWIJK – Op zaterdag 8 juni vertelt Jan Bollen bij Sociëteit Winterswijk over de aspecten van het werk van een kolenboer: de aankomst van de met kolen gevulde spoorwagens op het station, het leegscheppen, het afwegen en de aflevering van de kolen bij de klanten.
In de 19e eeuw bezat Nederland nog slechts 2% bos; er werd veel te weinig nieuw aangeplant. Hout diende – naast turf – als brandstof. Het was de hoogste tijd om het bestand aan hout en daarmee het milieu ingrijpend te verbeteren. Daarom werd het gebruik van steenkool sterk aangeraden; dit kon immers in mijnen worden gewonnen zonder (schaars) hout op te offeren. Gaandeweg de 20e eeuw kregen naast kolen steeds vaker olie en gas de voorkeur, vanwege de schonere verbranding en de toepassing in auto’s. Het milieu werd nu alsnog een probleem, maar ook de afhankelijkheid van de olielanden.

Energievoorziening is van alle tijden; de moeizame winning ervan, de risico’s en de milieuvervuiling. Aan het eind van de presentatie kan gediscussieerd worden over het energievraagstuk. Wat willen we eigenlijk? Voor windmolens die zichtbaar in het landschap staan is vaak weinig draagvlak. En wat als zonnepanelen zoveel stroom geven dat het elektriciteitsnet de levering niet kan verwerken? Welke energie zou wel de oplossing kunnen bieden?

Datum: zaterdag 8 juni, 16.00 – 18.00 uur
Locatie: pastorie van de RK Kerk aan de Misterstraat 18, Winterswijk (schuin tegenover de Hema)
Kosten: voor niet-leden € 10,- (inclusief drankje/hapje)
Zie ook www.societeitwinterswijk.nl

(Foto: Oud-Winterswijk)


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen