Lezing Jan ter Haar over glas-in-lood bij De Stijl

11 november 2017

WINTERSWIJK – Honderd jaar geleden richtte Theo van Doesburg het tijdschrift De Stijl op. Tot de kunstenaars die toezegden mee te werken behoorden Mondriaan, Bart van der Leck, Vilos Huszar en Rietveld. Ter gelegenheid van de oprichting van het tijdschrift verzorgt voormalig Aaltenaar Jan ter Haar op donderdag 23 november, op verzoek van de Vereniging Het Museum, een lezing in de Museumfabriek aan de Laan van Hilbelink 6-10 in Winterswijk.
Ter Haar was vanaf 1983 docent/consulent schilderen in Katwijk en heeft een passie voor glas-in-lood. Hij deed veel onderzoek naar glas-in-lood in Katwijk. Hij deed ook onderzoek naar het gedenkraam uit de Aaltense Oosterkerk.
Volgens Carel Blotkamp, een bekende kunsthistoricus en hoogleraar moderne kunst aan de VU, waren de eerste glas-in-lood ontwerpen van Theo van Doesburg het begin van het abstraheren van natuurlijke vormen naar rechthoekige vlakken met primaire kleuren en horizontale en verticale lijnen. Dit is kenmerkend voor De Stijl.
Ter Haar spitst zijn lezing in Winterswijk toe op de glas-in-lood composities die Theo van Doesburg ontwierp. Ook zal hij vertellen over het maken van replica’s van de verdwenen glas-in-lood ramen uit Villa Allegonda uit 1917 in Katwijk, de eerste villa gebouwd in de stijl van De Stijl.
De lezing begint om 20.00 uur. Voor leden van de Vereniging Het Museum bedraagt de entreeprijs drie euro. Niet-leden betalen vijf euro.

 

Foto: een voor De Stijl kenmerkend glas-in-lood raam.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen