Lezing over zoektocht naar oud boek van voorvader

4 april 2019

WINTERSWIJK – Sociëteit Winterswijk houdt op zaterdag 13 april een lezing over de bijzondere zoektocht van Sociëteitslid Hugo Doeleman naar een kinderboekje van een van zijn voorvaders. Doeleman zal ook enkele avonturen uit dat boek gaan voorlezen. De lezing vindt plaats in de pastorie van de RK Kerk aan de Misterstraat.
Hugo Doeleman begon op 13-jarige leeftijd met het uitzoeken van zijn stamboom. Wat begon met een ‘boom’ op één vel A3, groeide in ruim zestig jaar uit tot een familiearchief met meer dan tweehonderd archiefdozen.
In de lezing zal Hugo één facet uit zijn onderzoek uit de doeken doen. Hij ontdekte dat zijn overgrootvader in 1895 een aangrijpend kinderboekje heeft geschreven. Hugo’s zoektocht naar dit boekje was een lange weg. Uiteindelijk heeft hij dit boekje gevonden. Het gaat over de vlucht van een Joodse jongen van 12 jaar uit Wit-Rusland naar Amerika. Die jongen was Jozef Efronski, die zijn verhaal uit de tijd van de Russische Jodenvervolging aan boord van ss Rotterdam op weg naar Amerika vertelde aan de zoon van de schrijver. Bijzonder is, dat deze jongen de weg van Wit-Rusland naar Rotterdam bijna helemaal gelopen heeft.
Hugo en zijn vrouw Trudy hebben in 2018 een groot deel afgelegd van de reis zoals Jozef Efronski die heeft gemaakt (al gingen zij niet te voet).
In deze presentatie vertelt Hugo over enkele avonturen van Jozef. Het boekje is door Hugo hertaald en in een beperkte oplage opnieuw uitgegeven door de stichting Familiearchief Doeleman. Na afloop van de lezing is het boekje (paperback) te koop voor € 19,95.

Datum: zaterdag 13 april, 16.00 – 18.00 uur
Locatie: pastorie van de RK Kerk aan de Misterstraat 18, Winterswijk
Kosten: voor niet-leden € 10,-.
Meer info op www.societeitwinterswijk.nl


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen