Lezing Wim Aalderink over de burgemeesters van Winterswijk

9 december 2019

WINTERSWIJK – Wethouder en historicus Wim Aalderink  houdt donderdag 12 december voor de Vereniging Het Museum een lezing over “Burgemeesters van Winterswijk”.
De term burgemeester hanteren we pas vanaf de Franse tijd. Daarvoor heette zo iemand een voogd. Winterswijk kent een lange rij van gezagsdragers. Bij de één wordt tijdens deze lezing langer stil gestaan dan bij de ander.
Na de Tweede Wereldoorlog was de burgemeester lange tijd van PvdA-huize. Thijs van Beem was daarop geen uitzondering. Het waren ook altijd mannen, maar Christine Stigter, wel weer van de PvdA, was de eerste en enige vrouwelijke burgemeester van Winterswijk (1994-2005).
Een bijzondere periode was natuurlijk die van de Tweede Wereldoorlog. Jan Kneppelhout was bij het uitbreken van die oorlog de burgemeester, werd afgezet en vervangen door de dierenarts dr. Bos, maar kwam na de bevrijding weer terug. Het Museum beschikt over plakboeken van Kneppelhout uit die periode, met daarin tal van persoonlijke aantekeningen. In 2020 is het 75 jaar geleden dat Winterswijk werd bevrijd. Daarom in deze lezing extra aandacht voor burgemeester Kneppelhout.
De lezing vindt plaats in de Museum Fabriek, bedrijvencentrum Morsepoort, Laan van Hilbelink 6.10 te Winterswijk. Aanvang 20.00 uur. Entrée € 5,00, leden VHM € 3,00.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen