Lintje voor Transit Oost-voorzitter Hijink bij opening museum

6 april 2018

WINTERSWIJK – Remco Hijink (43) is vanmiddag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de Koninklijke onderscheiding voor zijn grote inzet voor het behoud van het historische streekvervoer in de Achterhoek. Burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk reikte de onderscheiding uit tijdens de officiële opening van Museumwerkplaats  Transit Oost.
Al sinds zijn jonge jaren (1989) is Remco Hijink actief bij vereniging GOLS-station (Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij). Vanaf 2002 is hij voorzitter van stichting Historisch Streekvervoer Achterhoek (HSA) en sinds 2014 voorzitter van de stichting Transit Oost.
Remco Hijink is medeoprichter en voorzitter van de stichting Historisch Streekvervoer Achterhoek. De stichting heeft ten doel antieke bussen en een trein te behouden voor de toekomst. Remco Hijink heeft een belangrijke rol gespeeld bij realiseren van onderdak voor deze voertuigen. Door een samenwer­kings­verband met HSA en GOLS is stichting Transit Oost opgericht. Remco Hijink heeft de gemeente Winterswijk en de provincie Gelderland bereid gevonden geld beschikbaar te stellen voor de nieuwbouw van de Museumwerkplaats  Transit Oost in de spoorzone in Winterswijk.

Uniek
Om de exploitatie rond te krijgen kwam Remco Hijink op het idee om een extra spoor te verhuren aan spoorwegmaatschappijen. Samen met anderen werd een meerjarencontract voorbereid en gesloten met Arriva. Hierbij is sprake van een uniek concept. Door een museum voor openbaar vervoer te koppelen aan een werkplaats voor onderhoud aan rijdende treinen kan het museum zonder overheidssubsidies worden geëxploiteerd. Ook biedt de werkplaats kansen voor jongeren en nieuwkomers in de vorm van stageplaatsen. Hierdoor is de maatschappelijke rol van de stichting Transit Oost breder geworden dan alleen het behoud en ontsluiting van de openbaar vervoerscollectie.
Naast zijn bestuurlijke activiteiten heeft Remco Hijink zich tevens met veel energie en grote deskundigheid ingezet bij de aanleg van verschillende installaties en het onderhoud van de bussen en de trein. De stichting Historisch Streekvervoer Achterhoek zorgde voor het behoud van de trein ‘de blauwe Engel’ en enkele historische bussen. Op deze wijze wordt de historie van het openbaar vervoer onder de aandacht gebracht bij jongeren, toeristen en andere geïnteresseerden.

Het ov-museum Transit Oost is vanaf zaterdag 14 april geopend voor het publiek. Voor openingstijden zie de website van Transit Oost.

Foto: Remco Hijink en zijn gezin waren duidelijk ontroerd door de Koninklijke onderscheiding, die hij door burgemeester Joris Bengevoord (links) kreeg uitgereikt. Foto Jan Ruesink

Klik hier voor een foto-impressie.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen