Liny te Brake bedenkt toneelstukken sneller dan ze die kan opschrijven

28 januari 2019

‘Publiek wil simpel verhaal en lekker kunnen lachen’

Charlie’s Angels is de naam van het toneelstuk dat Toneelvereniging Eendracht Meddo de komende dagen opvoert. Het is het derde stuk dat Liny te Brake (62) schreef en het eerste zelfgeschreven stuk waarin ze een rol speelt. “Mijn toneelstukken zijn vooral herkenbaar aan dat ze simpel zijn en voor zowel jong als oud leuk om naar te kijken”, aldus de Meddose.

Door Daniëlle Carrière

“In ’87 schreef ik samen met iemand een sketch voor het jubileum van de gymnastiekvereniging en die voerden we samen op. Vervolgens werd me gevraagd of ik lid wilde worden van de toneelvereniging. Ik was niet meteen enthousiast, maar besloot het toch te proberen en ik vind het heel erg leuk.”

De toneelvereniging koopt vaak bestaande toneelstukken, maar speelt dit jaar een stuk dat Liny schreef. “Je moet niet zeggen ‘nu moet je een stuk gaan schrijven’, want dan kan ik het niet. Dat lukt pas als ik een spontaan idee heb. En als ik eenmaal begin, ben ik niet meer te stoppen. Aan Charlie’s Angels ben ik in maart begonnen en ik denk dat ik het drie weken later klaar had.”

Tussen de drie toneelstukken, die Liny te Brake speciaal voor ‘haar’ toneelvereniging schreef, zit steeds een flink aantal jaren. ‘Dromen zijn bedrog’ schreef ze in 1998, ‘Voor niks gaat de zon op’ in 2007 en ‘Charlie’s Angels’ in 2018. “In het eerste stuk was ik de regisseur en nu in het derde stuk speel ik zelf een rol.”

In Groenlo ten tonele
De eerste twee spelen worden inmiddels uitgegeven door een toneeluitgeverij. “Het tweede stuk is vorig jaar in Sint Michielsgestel vijf keer opgevoerd en het eerste stuk is in Groenlo ten tonele gebracht. Ze kwamen er daar achter dat ik het stuk had geschreven. Mijn vader was kapper in Groenlo en ze wisten dat ik een dochter van hem ben. Zodoende belden ze me op en ben ik ook gaan kijken. Dat was erg leuk.”

In maart vorig jaar was de jaarvergadering van Toneelvereniging Eendracht en toen kon iedereen die een rol wilde, zich opgeven. “Er gaven zich maar liefst twaalf leden op. We hebben veel nieuwe leden, waaronder ook veel jongeren, erbij gekregen. Het is lastig om voor zoveel deelnemers een stuk te zoeken. Als je het zelf schrijft, kun je gericht op die personen een rol maken. Dat is leuk.”

Kwek-kwek-kwek-type

Zo schreef Liny te Brake dus ook een rol voor haarzelf. “Ik hou er bij het schrijven rekening mee wat voor een typetje goed bij een bepaalde persoon past. Ik hou er zelf van om van die praatlustige kwek-kwek-kwek-types te spelen. Zo’n rol heb ik dus in Charlie’s Angels.”

“Drie zussen van het platteland gaan een weekendje uit in Amsterdam. Daar wordt in dat weekend een overval gepleegd in de Jumbo. De politie komt tijdens het buurtonderzoek onder meer terecht bij de drie zussen die als gasten in het nabijgelegen hotel verblijven. Er gebeurt echt van alles”, vat ze het eigentijdse blijspel kort samen.

Het schrijven doet Liny eerst op een notitieblok. “In mijn hoofd komen de teksten dan zó snel op, dat ik het op papier nauwelijks kan verwerken. Het tweede bedrijf van Charlie’s Angels bijvoorbeeld; daar begon ik ’s morgens na de koffie aan en om vijf uur stond het op papier. Ik denk dat het een stuk leuker maakt als de tekst spontaan in je hoofd op komt, dan wanneer je er veel over moet nadenken.”

Hotel op stelten
De verhaallijn groeit tijdens het schrijven. “Ik had eerst als titel ‘Hotel op stelten’, maar ik zag bij de uitgeverij dat die titel al bestond. Pas op het laatste moment, toen het einde van het verhaal op papier stond, wist ik dat het ‘Charlie’s Angels’ moest worden. Ik merk aan de reacties dat men het een heel aansprekende titel vindt.”

Heel anders dan bij het schrijven van bijvoorbeeld een boek, moeten alle handelingen ook beschreven worden. Bijvoorbeeld dat iemand een boodschappentas oppakt. Liny te Brake: “Er zijn zoveel handelingen, dat je echt goed moet opletten dat je niet iets vergeet. Bij het ontbijt in het hotel bijvoorbeeld. Dan moet je ervoor zorgen dat iedereen wel alles krijgt dat hij of zij besteld heeft.”

Lift
Een lift in een hotel was voor Liny het uitgangspunt bij het schrijven van Charlie’s Angels. “Twee jaar geleden speelde de jeugd een stuk waarbij een deel zich in de lift van een hotel afspeelde. Dat idee vond ik zo leuk. Er stapten mensen steeds in en uit een lift en de deur werd dan handmatig achter de schermen open en dicht gedaan als er op een knop werd gedrukt. In ons decor hebben we het zo voor elkaar dat het allemaal automatisch gaat.”

Dialect
Het stuk is voor een groot deel in het dialect. “Dat vindt het publiek het leukst”, zegt Liny. “Ik schrijf de stukken in het Nederlands en degene die de rol speelt, zet dat zelf om naar het dialect. Op deze manier kan een stuk ook makkelijk omgezet worden naar het dialect van een andere streek waar het opgevoerd wordt.”

“Het publiek wil gewoon lekker kunnen lachen en een simpel stuk. Niet te moeilijk”, besluit Liny te Brake.

Drie zussen verlaten tijdelijk het platteland voor een uitje in de stad. Vlnr. Anita te Koppele Liny te Brake en Willy Lammers.

Toneelvereniging Eendracht voert Charlie’s Angels op 1, 2 en 3 februari op in Zaal Eendracht in Meddo. Op vrijdag en zaterdag begint het om 20.00 uur en op zondag om 14.30 uur. De entree is 6 euro. Jeugd tot 16 jaar en donateurs mogen gratis naar binnen. De regie is in handen van Reinier te Linde en Vera te Kiefte is de souffleuse.

 

 

Op de bank Jan Lanting en Jacqueline Elsinghorst, v.l.n.r. Henk Hoenink, Guus Lammers, Ingrid Maas, Ries van Ooijen, Reinier te Linde (regisseur), Vera te Kiefte, Bea Gessink, Inou Heideman (Herwin Prinsen staat niet op de foto).

Liny te Brake wist voor het schrijven van het stuk ‘Charlie’s Angels’ voor Toneelvereniging Eendracht al wie de castleden zouden zijn en kon zo de rollen op het lijf van ieder castlid schrijven.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen